Ερευνητές του University of Notre Dame ανακοίνωσαν ευρήματα που αφορούν την ύπαρξη χημικών ουσιών PFAS, (παντοτινά χημικά) σε προϊόντα γυναικείας υγιεινής.

Ο Graham Peaslee και η Alyssa Wicks παρουσίασαν τα αποτελέσματα σε συνέδριο της American Chemical Society τα οποία ενδεχομένως θα δημοσιευτούν σε επιστημονικό περιοδικό.

Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερα από 100 δείγματα που αποτελούνταν από ατομικά προϊόντα αλλά και σε πακέτα, για ύπαρξη χημικών ουσιών.

Στα προϊόντα που εξετάστηκαν περιλαμβάνονταν σερβιέτες, ταμπόν, κύπελα  εμμήνου ρύσεως και εσώρουχα περιόδου.

Η υψηλότερη ποσότητα φθορίου που μετρήθηκε ήταν πάνω από 100.000 μέρη ανα εκατομμύριο. Αυτό είναι ισοδύναμο με το 10% του προϊόντος.

Ορισμένες -αλλά όχι όλες- πάνες, σερβιέτες, εσώρουχα ακράτειας μιας χρήσης που εξετάστηκαν, φάνηκε να περιέχουν φθόριο, ενώ άλλα τέτοια προϊόντα δεν περιείχαν καθόλου.

Ο Peaslee δήλωσε ότι διαπίστωσε υψηλό επίπεδο φθοριούχου περιεχομένου σε μερικά προϊόντα, που δείχνει ότι δεν είναι αναγκαία τα PFAS αυτά. Καθώς είναι επικίνδυνες ουσίες, θα πρέπει να αποφεύγεται, πρόσθεσε, η μη αναγκαία χρήση τους σε καταναλωτικά προϊόντα.

Πηγές:
Notre Dame news

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στα 47 τρισ. δολάρια το παγκόσμιο κόστος των χρόνιων ασθενειών έως το 2030
Εστάλησαν τα πρώτα SMS σε νέες ηλικιακές ομάδες για δωρεάν μαστογραφία - Ποιες γυναίκες αφορά
Μαγιορκίνης για το εμβόλιο της AstraZeneca: Πιο επικίνδυνο είναι το χάπι για τον πονοκέφαλο