Ορισμένα εμβόλια ενηλίκων, όπως για τον έρπητα και την πνευμονία, ενδεχομένως μπορούν να βοηθήσουν ηλικιωμένους να αντισταθούν στη νόσο Alzheimer, αναφέρει νέα έρευνα.

Προηγούμενος εμβολιασμός για πνευμονιόκοκκο ή τέτανο και διφθερίτιδα συνδέεται με 25% έως 30% μειωμένο κίνδυνο για Alzheimer, ανέφεραν ερευνητές του University of Texas Health Science Center at Houston.

Ο Dr. Paul Schulz, του McGovern Medical School at UTHealth Houston, δήλωσε ότι η νέα έρευνα αποκάλυψε ότι αρκετά εμβόλια συνδέονται με μείωση του κινδύνου για Alzheimer.

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι το ανοσοποιητικό είναι υπεύθυνο για την πρόκληση δυσλειτουργίας των εγκεφαλικών κυττάρων στο Alzheimer.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο εμβολιασμός έχει πιο γενική επίδραση στο ανοσοποιητικό, που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης, δήλωσε ο  Schulz ,

Οι ερευνητές εξέτασαν αρχεία 1,6 εκατομμυρίων ασθενών που εμβολιάστηκαν ή όχι με τα συνήθη εμβόλια που συνιστώνται στους ενηλίκους.

Οι συμμετέχοντες δεν είχαν άνοια 2 χρόνια πριν την έναρξη και ήταν τουλάχιστον 65 ετών στην έναρξη της έρευνας που διήρκεσε 8 χρόνια.

Οσοι εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο κατά της διφθερίτιδας-τετάνου ήταν κατά 30% λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν την πάθηση έναντι όσων δεν εμβολιάστηκαν.

Περίπου το 7% των εμβολιασμένων συμμετεχόντων εμφάνισε Alzheimer έναντι 10% όσων δεν είχαν εμβολιαστεί.

Το εμβόλιο για  έρπητα συνδέθηκε με κατά 25% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης έρπητος, ενώ του πνευμονιόκοκκου συνδέθηκε με 27% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Συγκριτικά, 3 αντι-αμυλοειδή αντισώματα  καθυστέρησαν την εξέλιξη της νόσου κατά 25%, 27%, και 35%.

Η έρευνα υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι για τους ασθενείς να έχουν έτοιμη πρόσβαση στους εμβολιασμούς ρουτίνας των ενηλίκων, σημείωσαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Journal of Alzheimer's Disease.

Πηγές:
Journal of Alzheimer's Disease.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια