Την επιβολή εισφοράς 10 λεπτών του ευρώ στα προϊόντα καπνού υπέρ της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, εισηγείται στον υπουργό Υγείας το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Η πρόταση περιλαμβάνεται σε υπόμνημα, το οποίο κατέθεσε ο ΠΙΣ σε συνάντηση που είχε χθες με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και την αναπληρώτρια υπουργό Ειρήνη Αγαπηδάκη

Στο υπόμνημα, που παρατίθεται πιο κάτω, αναφέρεται χαρακτηριστικά πως πρόκειται για μέτρο, που εφαρμόζεται σε πλήθος χωρών, με σκοπό τα έσοδα που προκύπτουν να κατευθύνονται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Για τον προσωπικό γιατρό, το προεδρείο του ΠΙΣ εκτιμά πως ο θεσμός παρουσιάζει μεγάλα προβλήματα. Τονίζει την ανάγκη ανασχεδιασμού και θεσμοθέτησης σοβαρών κινήτρων, προκειμένου να γίνει ελκυστικός σε γιατρούς και να καλυφθούν τα τεράστια κενά που υπάρχουν, τα οποία οδηγούν σε χαμηλή κάλυψη ανά την Επικράτεια.

Όπως αναφέρει, από τον θεσμό πρέπει να καλυφθεί ταυτόχρονα και ο παιδικός πληθυσμός.

Συλλογική σύμβαση

Σε σχέση με τις άλλες απαιτούμενες παρεμβάσεις, ο ΠΙΣ θεωρεί πως η συλλογική σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, ιδιωτικές κλινικές, ασφαλιστικές εταιρείες και η ανανέωση των συμβεβλημένων του ΕΟΠΥΥ είναι εκκρεμότητες που ανακυκλώνονται διαρκώς, συναντώντας την άρνηση της ηγεσίας του Οργανισμού να συζητήσει με τον ΠΙΣ.

Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα, τη στάση του ΕΟΠΥΥ ακολουθούν κατά πόδας οι ιδιωτικές κλινικές και οι ασφαλιστικές εταιρείες, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί στον τομέα αυτό κατάσταση μονομερούς επιβολής όρων εργασίας.

ΕΣΠΑ

Ο ΠΙΣ ζητεί από τον υπουργό Υγείας ενίσχυση των ιδιωτών γιατρών μέσω ΕΣΠΑ.

Όπως αναφέρει, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ενίσχυσης των ιδιωτών γιατρών μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, όπως επίσης και μέσω του προγράμματος "Σπύρος Δοξιάδης".

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία