Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα μπορούσε να έχει δραματικές επιπτώσεις στην υγεία των αγελάδων παγκοσμίως, σύμφωνα με μελέτη.

Περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ζώα θα μπορούσαν να υποφέρουν από θερμικό στρες μέχρι το τέλος του αιώνα - με αρνητικές συνέπειες για τη γονιμότητα, την παραγωγή γάλακτος και το προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με τη μελέτη του Πανεπιστημίου KwaZulu-Natal της Νότιας Αφρικής που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό "Environmental Research Letters".

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οκτώ στις δέκα αγελάδες εμφανίζουν ήδη συμπτώματα θερμικού στρες, όπως υπερβολικά υψηλή θερμοκρασία σώματος ή αυξημένους ρυθμούς αναπνοής.

Εάν οι εκπομπές των επιβλαβών για το κλίμα αερίων του θερμοκηπίου συνεχίσουν να αυξάνονται, η μελέτη υποδηλώνει ότι το στρες των ζώων θα μπορούσε να γίνει πρόβλημα όλο το χρόνο μέχρι το 2100, ιδίως στη Βραζιλία, τη νότια Αφρική, τη βόρεια Ινδία, τη βόρεια Αυστραλία και την Κεντρική Αμερική.

Σύμφωνα με τη συγγραφέα της μελέτης, Michelle North, και την ομάδα της, η αυξανόμενη θερμική καταπόνηση θα μπορούσε να μειώσει την παγκόσμια παραγωγή γάλακτος κατά έντεκα εκατομμύρια τόνους έως το 2050 - απειλώντας ιδιαίτερα τα μέσα διαβίωσης των μικρών αγροτών χωρίς ασφάλιση.

Μόνο η ταχεία μείωση των αερίων του θερμοκηπίου θα μπορούσε να περιορίσει το πρόβλημα μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Βραχυπρόθεσμα, λένε, οι υπερθερμασμένες αγελάδες μπορούν να βοηθηθούν δίνοντάς τους πρόσβαση σε σκιά και ταΐζοντάς τες νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιδιώτες γιατροί και στα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ [τροπολογία]
Οφειλές νοσοκομείων: Αυξήθηκαν κατά 124% στη δεκαετία και κατά 295% στην πενταετία
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου