Το ενέσιμο φάρμακο για την απώλειας βάρους με τη δραστική ουσία semaglutide της Novo Nordisk μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας σε σοβαρά υπέρβαρα άτομα, σύμφωνα με μια μελέτη.

Μετά από ένα έτος θεραπείας με το φάρμακο, η κατάσταση της υγείας των δοκιμαζόμενων ατόμων, μετρούμενη σε κλίμακα 100 βαθμών βάσει ερωτηματολογίων, βελτιώθηκε κατά 16,6 μονάδες, ανακοίνωσε την σήμερα η δανική φαρμακευτική εταιρεία. Στην ομάδα σύγκρισης με ένα εικονικό φάρμακο, ήταν μόνο 8,7 μονάδες.

Τα συμπτώματα που σχετίζονται με την καρδιακή ανεπάρκεια μειώθηκαν έτσι σημαντικά. Όσοι έλαβαν θεραπεία με σεμαγλουτίδη ήταν σε θέση να περπατήσουν 20 μέτρα πιο μακριά σε έξι λεπτά, έχασαν περισσότερο βάρος και μείωσαν τα επίπεδα φλεγμονής τους περισσότερο από την ομάδα σύγκρισης. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο "New England Journal of Medicine" ήταν ωστόσο σχετικά μικρή, με 529 ασθενείς.

Μια πενταετής μελέτη με περίπου 17.600 ενήλικες, την οποία δημοσίευσε πρόσφατα η Novo Nordisk, είχε δείξει ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών προσβολών μειωνόταν σε περίπτωση υπερβολικού βάρους. Η φαρμακευτική εταιρεία αποδεικνύει με τα αποτελέσματα της μελέτης την προαγωγική για την υγεία επίδραση του φαρμάκου για την απώλεια βάρους, προκειμένου να απαλλαγεί από την εικόνα ενός "Life style φαρμάκου".

 

Πηγές:
New England Journal of Medicine

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο