Τη συνέχιση της λειτουργίας των Ξενώνων Φιλοξενίας Γυναικών και Παιδιών στους δήμους Θεσσαλονίκης και Κορδελιού- Ευόσμου μέχρι το τέλος του 2025, διασφάλισε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με την υπογραφή των σχετικών αποφάσεων από τον αρμόδιο περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Οι δύο προαναφερόμενοι ξενώνες, παρέχουν υποστηρικτικές και ουσιαστικές υπηρεσίες σε ένα σύνολο 80 ατόμων, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,

«Οι δυο κοινωνικές δομές, προσφέρουν σπουδαίο έργο ουσιαστικής υποστήριξης σε δεκάδες γυναίκες και παιδιά, που βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης και έχουν αποδείξει την αξία τους, ενώ το έργο που επιτελούν είναι υποδειγματικό», επισημαίνει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, εκφράζοντας την αποφασιστικότητά του και τα επόμενα χρόνια «να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους».

Τονίζει επιπλέον, ότι ενισχύονται και βελτιώνονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τις γυναίκες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι θύματα έμφυλης βίας, και προς τα παιδιά τους που φιλοξενούνται στους προαναφερόμενους ξενώνες, «δίνοντας έτσι απάντηση σε ένα μείζον θέμα των σύγχρονων κοινωνιών, τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και σε επίπεδο αντιμετώπισης», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Στον ξενώνα του δήμου Θεσσαλονίκης, φιλοξενούνται 30 γυναίκες και τα παιδιά τους και τους παρέχονται ασφάλεια, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό, καθώς και εργασιακή συμβουλευτική, για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, όταν απαιτείται.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες, είναι οι εξής:

*Ο ξενώνας προσφέρει ασφαλή διαμονή και περιλαμβάνει στέγη και διατροφή.

*Κοινωνική στήριξη που περιλαμβάνει την ενημέρωση των γυναικών σχετικά με κοινωνικές παροχές που μπορούν να αξιοποιήσουν (ασφαλιστικά δικαιώματα και τα θέματα οικογενειακών σχέσεων, τη γονική μέριμνα, έκδοση βιβλιαρίων, επιδόματα, παροχές υπηρεσιών σε παιδικούς σταθμούς, πρόσβαση σε σχολεία κ.α.). Εάν κριθεί αναγκαίο ή ζητηθεί από τις γυναίκες, παραπέμπονται σε αρμόδιες αρχές (π.χ. Αστυνομία, Εισαγγελία, υπηρεσίες υγείας κ.α.). Παρέχει στήριξη των παιδιών για την ομαλή πορεία στο εκπαιδευτικό σύστημα. Υπηρεσίες παραπομπής ή/και συνοδείας (όταν απαιτείται) των γυναικών σε νοσοκομεία ή σε κέντρα υγεία, σε φορείς κοινωνικής πολιτικής, σε φορείς απασχόλησης, σε φορείς φύλαξης και υποστήριξης των παιδιών κλπ.

*Ψυχολογική υποστήριξη για την ενδυνάμωση της γυναίκας και των παιδιών τους.

*Υπηρεσίες προώθησης στην απασχόληση που περιλαμβάνει υπηρεσίες προώθησης εργασιακής συμβουλευτικής και πληροφόρησης.

*Δράσεις δικτύωσης και δημοσιότητας, οι οποίες αποτελούν την καθημερινότητα της λειτουργίας του Ξενώνα όπως δικτύωση με τα Συμβουλευτικά Κέντρα καθώς και με λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς, δικτύωση με φορείς υποστήριξης των παιδιών και των ωφελουμένων, φορείς απασχόλησης ανηλίκων κ.ά.

Ο ξενώνας Φιλοξενίας του δήμου Κορδελιού - Ευόσμου, στον οποίο φιλοξενούνται 50 γυναίκες και τα παιδιά τους, έχει κεντρικό στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Παρέχει υπηρεσίες πρώτης γραμμής και άμεσης αρωγής προς τις γυναίκες - θύματα έμφυλης βίας. Στόχος της δομής, που εδρεύει στον Εύοσμο, είναι να παρέχει στις γυναίκες και στα παιδιά τους φιλοξενία, ασφάλεια, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, καθώς και υποστήριξη για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, όταν απαιτείται. Διευκολύνει επίσης την πρόσβαση σε νομική συμβουλευτική, με την παραπομπή στα Συμβουλευτικά Κέντρα.

Συνοπτικά, περιλαμβάνει τις εξής δράσεις: Φιλοξενία των γυναικών και των παιδιών τους, κοινωνική στήριξη, ψυχολογική στήριξη, υπηρεσίες προώθησης στην απασχόληση, δράσεις δικτύωσης και δημοσιότητας.

Πηγές:
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου