Σοβαρό εργατικό ατύχημα σημειώθηκε την περασμένη Τετάρτη στην αποθήκη του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Νότιας Πελοποννήσου ΣΥΓΑΝΟΠΠΕ, όταν δοχείο με καυστική ουσία άνοιξε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία και χύθηκε κατά την μεταφορά του.

Το αποτέλεσμα ήταν 5 εργαζόμενοι που ήρθαν σε επαφή μαζί του ή εισέπνευσαν τις αναθυμιάσεις να νιώσουν δυσφορία και να χρειαστεί να μεταφερθούν στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας για τις πρώτες βοήθειες, όπου παρέμειναν προληπτικά για παρακολούθηση και χθες πήραν εξιτήριο.

Το Σωματείο Φαρμακοϋπαλλήλων Μεσσηνίας τονίζει πως σε ανάλογους ευαίσθητους επαγγελματικούς χώρους η ελλιπής εκπαίδευση για τη διαχείριση επικίνδυνων ουσιών, οι περικοπές στα μέτρα προστασίας σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της εργασίας, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση των εργατικών ατυχημάτων.

Παράλληλα καλούν την Επιθεώρηση Εργασίας, τον ΕΦΚΑ Καλαμάτας και όλους τους αρμόδιους φορείς να διεξάγουν τους απαραίτητους ελέγχους για να διαλευκανθούν οι συνθήκες για το συγκεκριμένο εργατικό ατύχημα.

Τέλος, για την αποτροπή ατυχημάτων σε εργασιακούς χώρους όπως οι φαρμακαποθήκες, όπου φυλάσσονται επικίνδυνες και καυστικές ουσίες, με πιθανές πολύ σοβαρές συνέπειες για τη ζωή των εργαζομένων και τη δημόσια υγεία, απαιτούν:

  • Την εκπαίδευση των εργαζομένων για τη διαχείριση επικίνδυνων, καυστικών και εύφλεκτων υλικών.
  • Την παροχή ενδεδειγμένου εξοπλισμού για την προστασία των εργαζομένων από επικίνδυνες ουσίες.
  • Την απαραίτητη διαμόρφωση των χώρων φύλαξης τέτοιων ουσιών για την ασφαλή φύλαξη και μεταφορά τους.

Πηγές:
ΕΡΤ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιστορική θεσμική συνάντηση των Δ.Σ του Τ.Ε.Α.Υ.Φ.Ε με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο
7 συμβουλές για τη φροντίδα του εκζέματος
Ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός HTA παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα