Δύο συρροές ενδημικής Salmonella Enteritidis ST11 έχουν εντοπιστεί σε 11 ευρωπαϊκές χώρες, με τουλάχιστον 134 ανθρώπους να έχουν προσβληθεί.

Αυτό επισημαίνεται σε σημερινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), με την επισήμανση πως τα περισσότερα κρούσματα έχουν αναφερθεί μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου.

Οι διαθέσιμες πληροφορίες από συνεντεύξεις ασθενών στην Αυστρία και τη Δανία εμφανίζουν το κρέας κοτόπουλου ως πιθανό φορέα μόλυνσης. Συνεντεύξεις έχουν ξεκινήσει και στη Γερμανία.

Τον Ιούλιο του 2023, η Δανία ανέφερε ένα μικροβιολογικό σύμπλεγμα λοιμώξεων από Salmonella Enteritidis ST11 με ημερομηνίες δειγματοληψίας να ξεκινούν τον Μάιο.

Έως τις 25 Αυγούστου, 97 κρούσματα με πρόσφατα (2023) ή ιστορικά απομονωμένα στελέχη, που σχετίζονταν στενά γενετικά, αναφέρθηκαν στην Αυστρία (6), στο Βέλγιο (6), στη Δανία (22), στη Φινλανδία (5), στη Γαλλία (19), Γερμανία (1), Ιρλανδία (12), Ολλανδία (12), Νορβηγία (9), Σλοβενία ​​(3) και Σουηδία (2).

Στη Δανία, η πλειονότητα των 19 κρουσμάτων που ρωτήθηκαν ανέφεραν κατανάλωση κεμπάπ ή πίτσας που μπορεί να είχαν ως συστατικό το κοτόπουλο, πριν εμφανίσουν συμπτώματα. Στην Αυστρία, δύο από τις πέντε περιπτώσεις που ερωτήθηκαν ανέφεραν ότι έφαγαν κεμπάπ κοτόπουλου εντός επτά ημερών πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων και δύο περιπτώσεις ανέφεραν ότι έτρωγαν άλλα πιάτα με κοτόπουλο (μπουρίτο κοτόπουλο και σνίτσελ κοτόπουλου).

Στις αρχές Αυγούστου, οι αρχές της Αυστρίας ανέφεραν μια συστάδα λοιμώξεων από Salmonella Enteritidis ST11, η οποία οδήγησε σε έναν θάνατο.

Πρόσθετα κρούσματα με απομονωμένα στελέχη που σχετίζονταν στενά γενετικά αναφέρθηκαν στη Γαλλία (10), τη Γερμανία (10), τη Νορβηγία (3), τη Σλοβενία ​​(2) και τη Σουηδία (4), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε αυτό το σύμπλεγμα σε 37.

Πηγές:
ECDC

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου