Αύξηση κατά 38% καταγράφηκε στις επεμβάσεις αισθητικής χειρουργικής, που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι στην Ελλάδα. Πιο συχνά διενεργούμενη επέμβαση ήταν η λιποαναρρόφηση, ενώ στα ιατρεία και στις χειρουργικές αίθουσες βρίσκονται συχνά και άνδρες.

Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από τα αποτελέσματα παγκόσμιας έρευνας για τις αισθητικές επεμβάσεις, τα οποία παρουσιάστηκαν σήμερα στο συνέδριο ISAPS Olympiad Athens World Congress 2023, που διοργανώνεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το συνέδριο αυτό συγκεντρώνει περισσότερους από 1.000 συμμετέχοντες πλαστικούς χειρουργούς από 90 χώρες με σκοπό να συζητήσουν τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες, καινοτομίες και τεχνικές για τη βελτίωση της ασφάλειας των ασθενών στην αισθητική πλαστική χειρουργική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στη χώρα μας πραγματοποιήθηκαν πέρυσι 102.437 χειρουργικές επεμβάσεις (+54,8%) και 323.886 μη χειρουργικές (+33,3%) παρεμβάσεις. Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές του συνεδρίου, η αύξηση στις αισθητικές και κοσμητικές επεμβάσεις στην Ελλάδα είναι υψηλότερη από τη διεθνή τάση του 11,2%: η γενική αύξηση στις χειρουργικές επεμβάσεις είναι 16,7% και στις μη χειρουργικές επεμβάσεις 7,2%.

Ο δρ Παρασκευάς Κοντοές (φωτογραφία), πλαστικός χειρουργός, Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της ISAPS, Συμπρόεδρος του Παγκόσμιου Συνεδρίου ISAPS Olympiad Athens 2023 δήλωσε: "Αυτό μπορεί να αποδοθεί στην ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19, καθώς τα έτη 2020 και 2021 χαρακτηρίστηκαν από πολλούς περιορισμούς και περίπλοκες διαδικασίες στην ιατρική πράξη γενικώς, που έδρασαν ανασταλτικά στην πραγματοποίησή τους σε αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα".

Αισθητικές Επεμβάσεις

Η λιποαναρρόφηση ήταν η πιο κοινή χειρουργική επέμβαση στην Ελλάδα το 2022, ξεπερνώντας την βλεφαροπλαστική το 2021, με 14.822 επεμβάσεις και αύξηση της τάξης του 58,6%. Πραγματοποιήθηκαν 49.532 επεμβάσεις στο πρόσωπο και την κεφαλή, ακολουθούμενες από 29.548 σε σώμα και άκρα και 23.357 στο στήθος.

Παγκοσμίως, η λιποαναρρόφηση ήταν η πιο κοινή χειρουργική επέμβαση το 2022 όπως και το 2021, με περισσότερες από 2,3 εκατομμύρια επεμβάσεις και αύξηση 21,1%. Οι πέντε κορυφαίες χειρουργικές επεμβάσεις ήταν η λιποαναρρόφηση, η αυξητική στήθους, η βλεφαροπλαστική, η κοιλιοπλαστική και η ανόρθωση στήθους, που αντικαθιστά τη ρινοπλαστική ανάμεσα στις πέντε πρώτες.

Οι πιο δημοφιλείς μη χειρουργικές επεμβάσεις στην Ελλάδα είναι το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ, η βοτουλινική τοξίνη και η αποτρίχωση με Laser, όπως και παγκοσμίως, αν και η βοτουλινική τοξίνη έρχεται πρώτη, ακολουθούμενη από το υαλουρονικό οξύ στα παγκόσμια αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευά Κοντοέ και τον Απόστολο Μανδρέκα, συμπρόεδρο του Συνεδρίου και Εθνικό Γραμματέα της ISAPS στην Ελλάδα, "οι ασθενείς στην Ελλάδα φαίνεται να προτιμούν τις μη χειρουργικές επεμβάσεις. Αυτό συμβαίνει ενδεχομένως γιατί η εμπειρία μας δείχνει ότι η ιδιοσυγκρασία του Έλληνα ασθενούς υπαγορεύει, ως πρώτο βήμα για τη διόρθωση των συμπτωμάτων γήρανσης, πιο ελαφριές παρεμβάσεις από πιο περίπλοκες. Οφείλεται επίσης στη γενική αντίληψη που επικρατεί στο κοινό, πως η πρόληψη και η καθυστέρηση των συμπτωμάτων γήρανσης ξεκινάει από τις νεότερες ηλικιακές ομάδες, και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στα γενικά αποτελέσματα της έρευνας η βοτουλινική τοξίνη έρχεται πρώτη σε όλες τις ηλικιακές ομάδες ασθενών παγκοσμίως".

Σχολιάζοντας τα παγκόσμια αποτελέσματα, ο δρ Gianluca Campiglio, συντάκτης της Global Survey και πλαστικός χειρουργός στην Ιταλία ανέφερε ότι "παρά τις προφανείς πολιτισμικές και κοινωνικές διαφορές από χώρα σε χώρα, που κάνουν ορισμένες διαδικασίες πιο δημοφιλείς σε κάποιες γεωγραφικές περιοχές και λιγότερο σε άλλα μέρη του κόσμου, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν μια σημαντική παγκόσμια αύξηση σε όλες τις χειρουργικές και μη χειρουργικές επεμβάσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της αισθητικής εμφάνισης του σώματος. Πιστεύω ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη χρήση μασκών για ένα μεγάλο μέρος του 2022, καθώς και στους περιορισμούς λόγω της πανδημίας".

Το 85,7% του συνόλου των αισθητικών επεμβάσεων γίνονται σε γυναίκες, με τις επεμβάσεις που γίνονται στους άνδρες να αυξάνονται κατά 18%. Ο δρ Campiglio επισήμανε πως "η ζήτηση για χειρουργική μείωση του ανδρικού μαστού, για παράδειγμα, είναι όλο και πιο συχνή παγκοσμίως".

Στατιστικά Χωρών

Για άλλη μια φορά, στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκαν οι περισσότερες επεμβάσεις (χειρουργικές και μη χειρουργικές) παγκοσμίως με πάνω από 7,4 εκατομμύρια επεμβάσεις, που αποτελεί το 22% του συνόλου, ακολουθούμενες από τη Βραζιλία (8,9%) που είναι πρώτη στις χειρουργικές επεμβάσεις και την Ιαπωνία (7,3%).

Η Ελλάδα βρίσκεται στη 12η θέση στον συνολικό αριθμό επεμβάσεων σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες που περιλαμβάνονται στην έρευνα, παράλληλα είναι μεταξύ των 10 κορυφαίων σε μη χειρουργικές επεμβάσεις με χρήση βοτουλινικής τοξίνης, ενέσιμου υαλουρονικού οξέως, αποτρίχωσης με Laser και χημικού πίλινγκ. Ο αριθμός των πλαστικών χειρουργών στην Ελλάδα υπολογίζεται σε περίπου 400.

Στην Ελλάδα, το 53,7% των επεμβάσεων/παρεμβάσεων/θεραπειών γίνονται στις εγκαταστάσεις των ιδιωτικών ιατρείων και το 42,7% σε νοσοκομεία. Περίπου το 9% των ασθενών στην Ελλάδα προέρχονται από χώρες του εξωτερικού, κυρίως από τις ΗΠΑ, την Αλβανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Κορυφαία παγκόσμια εκδήλωση

Περισσότεροι από 1.000 συμμετέχοντες πλαστικοί χειρουργοί από 90 χώρες συναντώνται στην Αθήνα (Ελλάδα) αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες, καινοτομίες και θέματα ασφάλειας των ασθενών στην αισθητική πλαστική χειρουργική στο Παγκόσμιο Συνέδριο ISAPS Athens Olympiad 2023.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντοέ, "Το ISAPS Athens Olympiad World Congress 2023 είναι ένα συνέδριο νέας μορφής, που θα διοργανώνεται στο μέλλον από την ISAPS κάθε μονό χρόνο, σε διαφορετικές χώρες. Το τρέχον συνέδριο είναι το πρώτο διά ζώσης και λαμβάνει χώρα στην Αθήνα, το λίκνο της Δημοκρατίας και τη μητέρα πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και Ελλήνων φιλοσόφων, όπως ο Αριστοτέλης και ο Πλάτωνας που ήταν οι πρώτοι που μίλησαν, καθόρισαν και παρουσίασαν τη φιλοσοφία τους για την ομορφιά και τη σχέση της με τα εξωτερικά χαρακτηριστικά ενός ατόμου".

Ο δρ Κοντοές εξήγησε ότι το Παγκόσμιο Συνέδριο ISAPS Olympiad World Congress δίνει το βήμα στα μέλη της ISAPS για να παρουσιάσουν την προσωπική τους εργασία και συμβολή στην ειδικότητα, με περισσότερους από 450 πλαστικούς χειρουργούς να υποβάλλουν τις παρουσιάσεις τους διεθνώς. Το επιστημονικό πρόγραμμα της Ολυμπιάδας συμπληρώνεται επίσης από 50 κορυφαίους βασικούς ομιλητές, η εργασία των οποίων έχει βαθμολογηθεί υψηλότερα στις εκθέσεις αξιολόγησης των μελών της ISAPS από τα συνέδρια των τριών τελευταίων ετών.

Επίσης, ανέφερε ότι "Μας δίνει ιδιαίτερη χαρά να βλέπουμε την Ελλάδα να έρχεται πρώτη σε εγγραφές μεταξύ όλων των χωρών σε όλο τον κόσμο, αριθμώντας περισσότερους από 70 Έλληνες πλαστικούς χειρουργούς συμμετέχοντες στο κορυφαίο αυτό επιστημονικό γεγονός. Το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο ISAPS Olympiad World Congress θα περιλαμβάνει, εκτός από καινοτόμες χειρουργικές και μη χειρουργικές επεμβάσεις αισθητικής, ένα Συμπόσιο ειδικευόμενων, Συμπόσιο Γυναικών Πλαστικών Χειρουργών, Προσυνεδριακή Ημέρα Βιντεοχειρουργικής με παρουσιάσεις τεχνικών από καταξιωμένους επιστήμονες της ειδικότητας και πολλές ακόμα καινοτομίες".

Τέλος, οι κ.κ. Κοντοές και Μανδρέκας, Συμπρόεδροι του Συνεδρίου, πρόσθεσαν ότι "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Παγκόσμιο Συνέδριο ISAPS Olympiad Athens 2023 είναι το κορυφαίο παγκόσμιο γεγονός της χρονιάς στην αισθητική πλαστική χειρουργική και αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την Ελλάδα και την Ελληνική Πλαστική Χειρουργική η διοργάνωσή του στη χώρα μας".

Μιλώντας για την αποστολή του Συνεδρίου και της ISAPS γύρω από την ασφάλεια των ασθενών, η Δρ. Lina Triana, Πρόεδρος της ISAPS, είπε: "Ως χειρουργοί της ISAPS, εργαζόμαστε για να εμπνεύσουμε και να καλλιεργήσουμε την αριστεία στην αισθητική αγωγή παγκοσμίως (Aesthetic Education Worldwide®) για την ασφάλεια των ασθενών μας σε περιόδους που ιατρικές διαδικασίες στο εξωτερικό γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς και οι οδηγίες κανονισμών και ασφάλειας διαφέρουν σημαντικά από μέρος σε μέρος".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου