Πολλοί άνθρωποι ανησηχούν για το κατά πόσο τα κλιματιστικά είναι ασφαλή για την υγεία μας. Την ίδια στιγμή, ξέρουμε πολύ καλά ότι μπορούν κυριολεκτικά να σώσουν ζωές κατά τις περιόδους καύσωνα. Υπάρχουν λοιπόν παρενέργειες από την χρήση τους; Ας ρίξουμε μια ψύχραιμη ματιά.

 Επηρεάζουν τον αέρα στους εσωτερικούς χώρους

Αν το κτίριο που ζείτε έχει κλιματισμό αλλά κακό εξαερισμό, αυτό μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα βήχα, πονοκεφάλους, ξηρό λαιμό, κόπωση και ευαισθησίες στις έντονες οσμές. Αλλάξτε τακτικά φίλτρα και μην ξεχνάτε επίσης να ανοίγετε συχνά τα παράθυρα για να αλλάζει ο αέρας του χώρου.

 Μας αφυδατώνουν

Τα κλιματιστικά απορροφούν την υγρασία από ένα δωμάτιο για να το δροσίσουν. Αυτό μπορεί να τραβήξει νερό από το δέρμα σας και να σας αφυδατώσει σχετικά. Η τακτική χρήση ενυδατικής κρέμας αλλά και το να πίνετε άφθονο νερό φροντίσουν να μην συμβαίνει αυτό. Το ίδιο μπορεί να ισχύει και για τα μάτια σας. Αν νιώσετε ότι τα μάτια σας είναι ερεθισμένα και σας φαγουρίζουν, βάλτε τακτικά λιπαντικές σταγόνες.

 Ενισχύουν το μεταβολισμό

Μελέτες δείχνουν ότι περισσότερος χρόνος σε κρύο περιβάλλον μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Το σώμα σας μπορεί να αναπτύξει ποσότητες ωφέλιμου, καφέ λίπους που καίει θερμίδες για να παράγει θερμότητα. Βέβαια, για να πετύχετε αυτό το αποτέλεσμα θα πρέπει να χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό σας και κατά τους χειμερινούς μήνες.

 Βοηθούν στη συγκέντρωση

Μια μελέτη του Χάρβαρντ του 2018 έδειξε ότι οι φοιτητές που ζούσαν σε εστίες χωρίς κλιματισμό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες τα πήγαιναν χειρότερα στα γνωστικά τεστ σε σχέση με εκείνους που είχαν κλιματισμό. (Για να είμαστε ειλικρινείς, αυτό το υποψιαζόμασταν και από πριν.)

 Μπορεί να επιδεινώσουν τις αλλεργίες σας

Ξανά, όλα έχουν να κάνουν με το πόσο συχνά αλλάζετε το φίλτρο στο κλιματιστικό σας. Ένα φίλτρο που έχει μείνει στη θέση του για πολύ καιρό θα γίνει εστία μικροβίων, τα οποία θα κάνουν ελεύθερα βόλτες στον αέρα του σπιτιού σας, κάνοντάς το πιο πιθανό να έχετε μια έξαρση στις αλλεργίες σας.

 Σας βοηθά να κοιμηθείτε καλύτερα

Οι ειδικοί λένε ότι ο ύπνος σε δωμάτιο με ψυχρή θερμοκρασία είναι ιδανικός για καλύτερη ξεκούραση. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα ρίχνει την θερμοκρασία του για να καταφέρει να κοιμηθεί, και ένας χώρος που ήδη είναι ψυχρός θα επισπεύσει την διαδικασία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου