Οι άνθρωποι που χειρουργούνται από γυναίκες χειρουργούς είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν επιπλοκές και να χρειαστούν μετεγχειρητική φροντίδα από ό,τι όταν οι άνδρες χειρίζονται το νυστέρι, σύμφωνα με δύο σημαντικές μελέτες σε Καναδά και Σουηδία.

Η ομάδα του Δρ. Christopher Wallis εξέτασε τις ιατρικές επιπλοκές, την επανεισαγωγή στο νοσοκομείο και τα ποσοστά θανάτου μετά από χειρουργική επέμβαση σε σχεδόν 1,2 εκατομμύρια ασθενείς στο Οντάριο μεταξύ 2007 και 2019. Τα αρχεία περιελάμβαναν 25 διαφορετικές χειρουργικές επεμβάσεις στην καρδιά, τον εγκέφαλο, τα οστά, τα όργανα και τα αιμοφόρα αγγεία.

Η ανάλυση, που αναφέρθηκε στο Jama Surgery, έδειξε ότι 90 ημέρες μετά την επέμβαση, το 13,9% των ασθενών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία από άνδρα χειρουργό είχαν μετεγχειρητικές επιπλοκές, που περιλαμβάνουν σοβαρές λοιμώξεις, καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους ασθενείς που παρακολουθούνταν από γυναίκες χειρουργούς ήταν 12,5%. 

Τα ευρήματα ήταν παρόμοια ένα χρόνο μετά τη χειρουργική επέμβαση, με το 20,7% όσων χειρουργήθηκαν από γυναίκα να έχει ένα ανεπιθύμητο μετεγχειρητικό συμβάν, σε σύγκριση με το 25% αυτών που επισκέφθηκαν άνδρες χειρουργούς. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία από άντρες χειρουργούς είχαν 25% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν ένα χρόνο μετά τη χειρουργική επέμβαση από εκείνους τους ανέλαβαν γυναίκες χειρουργοί.

Μια δεύτερη μελέτη 150.000 ασθενών στη Σουηδία, που δημοσιεύτηκε επίσης στο Jama Surgery, κατέληξε σε παρόμοια συμπεράσματα. Ο Δρ. My Blohm και οι συνεργάτες του στο Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη εξέτασαν τα αποτελέσματα των ασθενών μετά από χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης. Διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία από γυναίκες χειρουργούς παρουσίασαν λιγότερες επιπλοκές και είχαν μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο από αυτούς που τους ανέλαβαν άνδρες. Οι γυναίκες χειρουργοί χειρουργούσαν πιο αργά από τους άνδρες συναδέλφους τους και ήταν λιγότερο πιθανό να μεταπηδήσουν από λαπαροσκοπική σε ανοιχτή επέμβαση κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Ο Δρ. Wallis είπε ότι τα ευρήματα θα πρέπει να ωθήσουν τους άνδρες χειρουργούς να αναλογιστούν την προσέγγισή τους στη χειρουργική επέμβαση και να μάθουν από γυναίκες συναδέλφους προς όφελος των ασθενών τους. «Ως άνδρας χειρουργός, νομίζω ότι αυτά τα δεδομένα πρέπει να κάνουν εμένα και τους συναδέλφους μου να σταματήσουμε και να σκεφτούμε γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό», είπε.

Ο Δρ. Blohm είπε ότι οι διαφορές των δύο φύλων ως προς την χειρουργική τεχνική, την ταχύτητα και την ανάληψη κινδύνου μπορεί να εξηγήσουν ορισμένες από τις διαφορές που παρατηρήθηκαν. «Σε ορισμένες χώρες υπάρχει μια γενική πεποίθηση ότι οι άνδρες χειρουργοί είναι ανώτεροι από τις γυναίκες χειρουργούς», σημείωσε. «Είναι ενδιαφέρον ότι οι περισσότερες μελέτες που έχουν δημοσιευτεί στο παρελθόν δείχνουν ότι οι γυναίκες χειρουργοί είναι τουλάχιστον εξίσου καλές με τους άνδρες χειρουργούς ή όπως σε αυτήν την περίπτωση ακόμη και ελαφρώς καλύτερες».

Πηγές:
ΕΡΤ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιδιώτες γιατροί και στα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ [τροπολογία]
Οφειλές νοσοκομείων: Αυξήθηκαν κατά 124% στη δεκαετία και κατά 295% στην πενταετία
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου