Μεγαλύτερη διασπορά, αλλά όχι σοβαρότερη λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει η νέα παραλλαγή ΒΑ.2.86 του κορωνοϊού,γνωστή και ως Pirola.

Οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, καθώς αναμένονται περισσότερα κρούσματα τις επόμενες εβδομάδες, όπως αναφέρεται στην εβδομαδιαία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα καταγράφηκε στις 24 Ιουλίου, στη Δανία. Λίγο αργότερα (18 Αυγούστου), εντοπίστηκε και στο Ηνωμένο Βασίλειο και - υπό τον φόβο της Pirola - οι βρετανικές υγειονομικές αρχές οδηγήθηκαν σε επίσπευση κυκλοφορίας του νέου εμβολίου κατά του κορωνοϊού, από το φθινόπωρο. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC, έως την 1η Σεπτεμβρίου έχουν καταγραφεί παγκοσμίως 28 κρούσματα της ΒΑ.2.86 σε 9 χώρες, εκ των οποίων οι 5 είναι ευρωπαϊκές: Δανία (10), Γαλλία (1), Πορτογαλία (2), στη Σουηδία (5), Καναδάς (1), Ισραήλ (1), Νότια Αφρική (3), Ηνωμένο Βασίλειο (1) και ΗΠΑ (4).

Αξίζει να αναφερθεί πως η συγκεκριμένη παραλλαγή έχει εντοπιστεί σε αστικά λύματα σε ακόμη περισσότερες χώρες, τόσο στην Ευρώπη, όσο και εκτός αυτής.

Η υπο-παραλλαγή BA.2.86 φέρει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων ακίδας και διαφέρει σημαντικά από το αρχικό στέλεχος Όμικρον 2 και τις παραλλαγές ΧΒΒ (όπως η Κράκεν) που κυκλοφορούν στην παρούσα φάση. 

Οι επιστήμονες παρατηρούν πως το γεγονός ότι έχει ανιχνευθεί σε διαφορετικές περιοχές, χωρίς να υπάρχει γνωστή επιδημιολογική σχέση με μια κοινή πηγή, μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο ρυθμό διασποράς, σε σύγκριση με τις κυκλοφορούσες παραλλαγές.

Ο ρυθμός αυτός αποδίδεται στην ικανότητα να διαφεύγει του ανοσοποιητικού, λόγω των πολλών ακίδων σε σύγκριση με την Κράκεν (ΧΒΒ.1.5) και τις προηγούμενες παραλλαγές της Όμικρον.

Σοβαρή νόσηση

Εκτιμάται πως είναι απίθανο η BA.2.86 να σχετίζεται με οποιαδήποτε αύξηση στη σοβαρότητα της λοίμωξης, σε σύγκριση με τις κυκλοφορούσες παραλλαγές ή να μειώνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της σοβαρής νόσησης.

Ωστόσο, ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενες παθήσεις ενδέχεται να εκδηλώσουν σοβαρά συμπτώματα στην περίπτωση που μολυνθούν.

Οι ειδικοί του ECDC εκτιμούν πως τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται περισσότερα κρούσματα της BA.2.86, η οποία βρίσκεται υπό συνεχή επιτήρηση από τις υγειονομικές αρχές, τόσο στην κοινότητα, όσο και στα λύματα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στα 4,08 δισ. δολ. θα φτάσει η παγκόσμια αγορά της επινεφρίνης έως το 2030
Σοβαρό το κενό της καινοτομίας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας
Ποια εμπόδια δυσχεραίνουν την πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες