Τα άτομα με πνευμονοπάθειες όπως το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) διατρέχουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο από την κλιματική αλλαγή. Αυτό τόνισαν ειδικοί σήμερα σε ιατρικό περιοδικό. Η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία (European Respiratory Society - ERS), η οποία εκπροσωπεί περισσότερους από 30.000 πνευμονολόγους, καλεί, ως εκ τούτου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις κυβερνήσεις παγκοσμίως να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να μετριάσουν την κλιματική αλλαγή.

Η έκθεση στο European Respiratory Journal συνοψίζει αποδεικτικά στοιχεία για το πώς οι καύσωνες, οι δασικές πυρκαγιές και οι πλημμύρες θα επιδεινώσουν τα αναπνευστικά προβλήματα για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ιδιαίτερα τον πρόσθετο κίνδυνο για τα μωρά και τα παιδιά, των οποίων οι πνεύμονες βρίσκονται ακόμη σε στάδιο ανάπτυξης. Αλλά και οι ηλικιωμένοι θα επηρεάζονται ολοένα και περισσότερο, αναφέρει η δήλωση των εμπειρογνωμόνων.

"Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την υγεία όλων, αλλά οι ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα ανήκουν αναμφισβήτητα σε αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο". Πρόκειται για ανθρώπους που ήδη υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα και είναι πολύ πιο ευαίσθητοι στην κλιματική αλλαγή. Τα συμπτώματά τους θα επιδεινωθούν και για ορισμένους αυτό θα αποβεί μοιραίο, ενημέρωσε η Zorana Jovanovic Andersen του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Υγείας της Εταιρείας ERS.

"Η ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει ήδη τους πνεύμονές μας. Τώρα οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται μείζων απειλή για τους ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα", επεσήμανε η Jovanovic Andersen. Οι επιπτώσεις, σύμφωνα με την έκθεση, περιλαμβάνουν υψηλότερες θερμοκρασίες και την επακόλουθη αύξηση των αερομεταφερόμενων αλλεργιογόνων, όπως η γύρη.

Περιλαμβάνουν επίσης συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως καύσωνες, ξηρασίες και δασικές πυρκαγιές, που οδηγούν σε επεισόδια ακραίας ατμοσφαιρικής ρύπανσης και καταιγίδες σκόνης, καθώς και έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες, που προκαλούν υψηλότερη υγρασία και μούχλα στα σπίτια.

Τα υφιστάμενα πρότυπα ποιότητας του αέρα της ΕΕ υπερβαίνουν κατά πολύ τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την ποιότητα του αέρα. "Τα ισχύοντα όρια είναι ξεπερασμένα και δεν προστατεύουν την υγεία των πολιτών της ΕΕ", επέκρινε ο Γιοβάνοβιτς Άντερσεν. Το Κοινοβούλιο της ΕΕ θα πρέπει να εγκρίνει και να επιβάλει ασφαλέστερες οριακές τιμές χωρίς καθυστέρηση, δήλωσε. Ωστόσο, η ΕΕ αναθεωρεί ήδη την οδηγία της για την ποιότητα του αέρα, εξήγησε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου
Ανακοίνωση γιατρών του ΕΚΠΑ και του νοσοκομείου "Αττικόν" για τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου