Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 270.000 άνθρωποι στη Γερμανία υφίστανται τραυματική εγκεφαλική βλάβη, περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς σε τροχαία ατυχήματα. Οι πτώσεις και τα χτυπήματα στο κεφάλι μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε εγκεφαλικές κακώσεις. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν με καθυστέρηση. Ειδικά τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά.

Ο πονοκέφαλος, η σύγχυση ή η ναυτία μετά από πτώση μπορεί να υποδηλώνουν εγκεφαλική βλάβη. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί επίσης να έρχονται με καθυστέρηση.

Οι εγκεφαλικές κακώσεις μπορεί να εμφανιστούν με καθυστέρηση μετά από ένα χτύπημα ή μια πρόσκρουση. Ως εκ τούτου, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι που έχουν χτυπήσει το κεφάλι τους θα πρέπει να παρακολουθούνται για 24 ώρες, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γερμανικό Ίδρυμα Εγκεφάλου
"Το κεφάλι πρέπει να υπομείνει πολλά στα παιδιά", λέει ο Δρ Wolf-Oliver Krohn, νευρολόγος και σύμβουλος ασθενών του Γερμανικού Ιδρύματος Εγκεφάλου.

Συνήθως η λήξη του συναγερμού λαμβάνει χώρα αν το παιδί παίζει και πάλι κανονικά μετά το χτύπημα στο κεφάλι και δεν παρουσιάζει καμία διαταραχή. Ωστόσο, εάν το παιδί είναι κουρασμένο, μπερδεμένο, αποπροσανατολισμένο ή αναίσθητο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάνει εμετό ή δεν αντιδρά σωστά, μπορεί να υπάρχει διάσειση (κρανιοεγκεφαλικό τραύμα). Ακόμα πιο ξεκάθαρα σημάδια είναι τα νευρολογικά ελλείμματα, όπως η παράλυση, η διαταραχή της όρασης, της ομιλίας ή της όσφρησης. Τότε οι γονείς θα πρέπει να πάνε στα επείγοντα.

"Ακόμη και αν δεν υπάρχουν σημάδια διάσεισης, οι γονείς θα πρέπει να παρατηρούν το παιδί πιο στενά για μια ημέρα μετά από ένα χτύπημα στο κεφάλι και, αν είναι δυνατόν, να μην το αφήνουν μόνο του", συμβουλεύει ο Krohn.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα συμπτώματα της διάσεισης μπορεί να αναπτυχθούν ακόμη και ώρες αργότερα. Ο λόγος είναι οι σπάνια εμφανιζόμενες μελανιές κάτω από το κρανίο, οι οποίες σιγά σιγά μεγαλώνουν και μπορούν να πιέσουν τον εγκέφαλο.

"Ένα σαφές σήμα, εκτός από τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν, είναι συχνά οι επιληπτικές κρίσεις", λέει ο Krohn.

Στη Γερμανία, περισσότερα από 71.000 παιδιά κάτω των 15 ετών υφίστανται κάθε χρόνο μια ήπια έως σοβαρή τραυματική εγκεφαλική βλάβη. Αυτό το καθιστά τον πιο συχνό ατυχηματικό τραυματισμό στην παιδική ηλικία.

Μια άλλη ομάδα κινδύνου για τυχαία αιμορραγία στο κεφάλι είναι οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι συχνά κινδυνεύουν να πέσουν. Έχουν πιο ευαίσθητα αιμοφόρα αγγεία λόγω προϋπαρχουσών παθήσεων, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη, ή λαμβάνουν αντιπηκτικά.

"Τότε ακόμη και μικρές κρούσεις στο κεφάλι μπορεί να είναι αρκετές για να προκαλέσουν εγκεφαλική αιμορραγία", προειδοποιεί ο νευρολόγος. Ακόμη και αν δεν εμφανιστούν τυπικά συμπτώματα διάσεισης αμέσως μετά την πτώση, συνιστάται παρακολούθηση κατά τη διάρκεια των πρώτων 24 ωρών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου