Η αρθρίτιδα είναι πολύ συχνό φαινόμενο να "χτυπάει" στα δάχτυλά μας. Αλλά για ποιους λόγους συμβαίνει αυτό, και πόσο έλεγχο έχουμε πάνω σε αυτή τη διαδικασία;

Η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι δύο από τους πιο συνηθισμένους τύπους αρθρίτιδας και μπορούν να επηρεάσουν τα δάχτυλα και οι δύο. Άλλες μορφές αρθρίτιδας και παθήσεις που μπορούν να επηρεάσουν τα δάχτυλα είναι οι:

  • ψωριατικη αρθρίτιδα
  • νεανική αρθρίτιδα
  • λύκος

Αυτές οι παθήσεις έχουν διαφορετικές αιτίες και μπορεί να παρουσιάζονται με διαφορετικά συμπτώματα.

Αυτοί είναι μερικοί παράγοντες κινδύνου που μπορούν να επηρεάσουν το αν θα εμφανιστεί αρθρίτιδα στα δάχτυλα:

Συχνές επαναλαμβανόμενες κινήσεις

Επαγγέλματα ή δραστηριότητες που περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις των χεριών ή έντονη χρήση των δαχτύλων μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη αρθρίτιδας. Η πληκτρολόγηση, τα μουσικά όργανα, το πλέξιμο όπως και πολλές εργασίες που γίνονται με τα χέρια.

Τραυματισμοί στις αρθρώσεις

Προηγούμενοι τραυματισμοί στα δάχτυλα, όπως κατάγματα, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αρθρίτιδας. Το τραύμα μπορεί να οδηγήσει σε επιταχυνόμενη διάσπαση του χόνδρου και στην ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας.

Λοιμώξεις

Ορισμένες λοιμώξεις μπορούν να πυροδοτήσουν μια αντίδραση του ανοσοποιητικού που οδηγεί σε φλεγμονή των αρθρώσεων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ανάπτυξη αρθρίτιδας.

Φλεγμονώδεις παθήσεις

Ορισμένες φλεγμονώδεις παθήσεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αρθρίτιδας. Για παράδειγμα, περίπου το 33% των ατόμων με ψωρίαση αναπτύσσουν ψωριασική αρθρίτιδα. Στα δάχτυλα, η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει οίδημα, πόνο και αλλαγές στα νύχια.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

Ηλικία: Ο κίνδυνος εμφάνισης αρθρίτιδας, συμπεριλαμβανομένης της οστεοαρθρίτιδας, αυξάνεται με την ηλικία.

Φύλο: Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν σε γενικές γραμμές μεγαλύτερο κίνδυνο για αρθρίτιδα.

Οικογενειακό ιστορικό: Τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό αρθρίτιδας, ιδιαίτερα ρευματοειδή ή οστεοαρθρίτιδα, μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο να την αναπτύξουν στα δάχτυλα.

Παχυσαρκία: Τα κύτταρα του λίπους όταν συσσωρεύονται μπορούν να πυροδοτήσουν την φλεγμονώδη διαδικασία του σώματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο ορισμένων τύπων αρθρίτιδας.

Πώς μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο;

Διατήρηση ενός υγιούς βάρους

Το υπερβολικό βάρος μπορεί να ασκήσει επιπλέον πίεση στις αρθρώσεις και να συμβάλει στην ανάπτυξη αρθρίτιδας. Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους και στην υποστήριξη της υγείας των αρθρώσεων.

Η τακτική γυμναστική

Οι δυνατοί μύες παρέχουν καλύτερη στήριξη στις αρθρώσεις, μειώνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού και ενδεχομένως επιβραδύνοντας την εξέλιξη της αρθρίτιδας. Οι διατάσεις είναι απαραίτητες, αλλά όλες οι μορφές γυμναστικής (αερόβια, με αντιστάσεις, με βάρη) θα σας βοηθήσουν.

Προστασία των χεριών σας

Είναι καλύτερο να λαμβάνετε προφυλάξεις κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων που θέτουν τα δάχτυλα σε κίνδυνο τραυματισμού. Για παράδειγμα, η χρήση προστατευτικών γαντιών ή εξοπλισμού μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου τραυματισμού των αρθρώσεων κατά τη χειρωνακτική εργασία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά