Τα αιμοπετάλια είναι μικρά, δισκοειδή κύτταρα του αίματος που κολλάνε μεταξύ τους όταν τραυματίζονται τα αιμοφόρα αγγεία και τα κλείνουν. Για να σχηματιστούν σε επαρκή αριθμό είναι απαραίτητες μεγάλες ποσότητες λιπαρών ουσιών (λιπιδίων), αναφέρει αυστρο-γερμανική ερευνητική ομάδα στο επιστημονικό περιοδικό "Nature Cardiovascular Research". Σύμφωνα με την έκθεση, οι διαταραχές του μεταβολισμού των λιπιδίων, όπως η παχυσαρκία, θα μπορούσαν να επηρεάσουν την παραγωγή αιμοπεταλίων, γεγονός που θα είχε αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή υγεία.

Η ομάδα με επικεφαλής τον Robert Ahrends από το Ινστιτούτο Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου της Βιέννης στην Αυστρία και τον Oliver Borst από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Tübingen στην Γερμανία μελέτησε τον τρόπο με τον οποίο τα αιμοπετάλια (θρομβοκύτταρα) ωριμάζουν από πρόδρομα κύτταρα (μεγακαρυοκύτταρα).

"Τα δεδομένα δείχνουν ότι ο μετασχηματισμός των μεγακαρυοκυττάρων καθοδηγείται από την αυξημένη εισαγωγή λιπαρών οξέων και την αυξημένη παραγωγή λιπιδίων", έγραψαν οι ερευνητές: "Όταν χειριστήκαμε αυτές τις διαδικασίες, αυτό οδήγησε σε έντονη θρομβοπενία, η οποία είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστα χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων".

Τα αποτελέσματα αυτά θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι οι διαταραχές στο μεταβολισμό των λιπιδίων, οι οποίες εμφανίζονται σε καταστάσεις όπως η παχυσαρκία, θα μπορούσαν να επηρεάσουν την παραγωγή αιμοπεταλίων και τη συνολική καρδιαγγειακή υγεία, ανέφεραν οι ερευνητές σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου της Βιέννης.

"Μέχρι σήμερα, είναι πραγματικά άγνωστο πώς τα λιπίδια ή οι διαταραχές του μεταβολισμού των λιπιδίων στον άνθρωπο επηρεάζουν τον σχηματισμό των αιμοπεταλίων του αίματος", δήλωσε ο Ahrends στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αυτό πρέπει τώρα να ερευνηθεί.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είναι το συνολικό ετήσιο κόστος για τη νωτιαία μυϊκή ατροφία στην Ελλάδα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου