Στη διάθεση συνταγογραφούμενων φαρμάκων προβαίνουν τρεις συγκεκριμένες ιστοσελίδες.

Οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) εφιστούν την προσοχή των καταναλωτών και αναφέρουν σε σημερινή ανακοίνωση τα εξής:

"Ο ΕΟΦ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στην διακίνηση συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων 'για την απώλεια βάρους' όπως Ozempic, Victoza, Saxenda, μέσω των παραπάνω ιστοσελίδων.

Σύμφωνα με την φαρμακευτική νομοθεσία (ΚΥΑ Δ.ΥΓ3α/Γ.Π. 32221/2013 & Γ.Π. οικ. 22609/20.04.2022) απαγορεύεται τόσο η διαφήμιση όσο και η πώληση εξ αποστάσεως στο κοινό φαρμάκων που χορηγούνται με ιατρική συνταγή, ενώ στους παραβάτες επιβάλλονται επιπλέον υψηλά χρηματικά πρόστιμα.

Υπενθυμίζεται ότι η αγορά συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων μέσω ιστοσελίδων κατά κανόνα οδηγεί σε προμήθεια πλαστών/ψευδεπίγραφων προϊόντων. Οι περισσότερες πληροφορίες μέσω των ιστοσελίδων αυτών είναι παραπλανητικές.

Επίσης, η αναφορά μόνο της δραστικής ουσίας συνταγογραφούμενου φαρμάκου σε ιστοσελίδες/έντυπα/μέσα μαζικής ενημέρωσης σαφώς παραπέμπει σε συγκεκριμένο φάρμακο και εξακολουθεί να αποτελεί διαφήμιση στο κοινό, η οποία απαγορεύεται βάσει της ΚΥΑ Δ.ΥΓ3α/Γ.Π. 32221/2013.

Παρακαλούνται οι καταναλωτές/ασθενείς να μην προμηθεύονται σε καμιά περίπτωση φάρμακα από το διαδίκτυο ή άλλες πηγές μη αξιόπιστες, επειδή υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για την υγεία τους.

Παρακαλείται ο Τύπος να αποσύρει άμεσα κάθε δημοσίευμα για συνταγογραφούμενο φάρμακο, συμπεριλαμβανομένων των αναφορών περί δραστικής ουσίας μόνο. Με μια απλή αναζήτηση, γίνεται άμεσα η αντιστοίχιση με την εμπορική ονομασία.

Οποιασδήποτε παρουσίαση φαρμάκου 'ως πληροφόρηση' κατά κανόνα οδηγεί σε αύξηση πωλήσεων ψευδεπίγραφων φαρμάκων από μη νόμιμες πηγές".

Πηγές:
ΕΟΦ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιδιώτες γιατροί και στα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ [τροπολογία]
Οφειλές νοσοκομείων: Αυξήθηκαν κατά 124% στη δεκαετία και κατά 295% στην πενταετία
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου