Το ιατρικό Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ στην Αυστρία θέλει να γίνει διεθνώς πρωτοπόρο στην ανάπτυξη τραπεζών οργάνων χάρη στο συνδυασμό νέων μεθόδων κατάψυξης και απόψυξης.

Το έργο αυτό, το οποίο αποσκοπεί στη συμβίωση καινοτόμων μεθόδων κατάψυξης και απόψυξης οργάνων, πρόκειται να επιτύχει και με τη βοήθεια της επιστροφής από τις τις ΗΠΑ του σημαντικού επιστήμονα ιατρού Gerald Brandacher, ο οποίος  φέρε μαζί του μια ειδική, χωρίς πάγο, τεχνική ψύξης. "Η τεχνική αυτή πρόκειται να εφαρμοστεί στην πράξη στο Ίνσμπρουκ τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια", δήλωσε ο Brandacher.

Με τον τρόπο αυτό θα καταστεί δυνατό να γίνει πραγματικότητα μια "τράπεζα οργάνων στα επόμενα 10 έως 15 χρόνια", εξήγησε ο κορυφαίος ιατρός, ο οποίος εργαζόταν τελευταία στο Πανεπιστήμιο "Johns Hopkins" στη Βαλτιμόρη, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας . Απαραίτητα δομικά στοιχεία γι' αυτό είναι, αφενός, "η μηχανική απόψυξη και συντήρηση των οργάνων, η οποία χρησιμοποιείται ήδη στο Ίνσμπρουκ" και, αφετέρου, η "δική του" "μέθοδος υπέρψυξης", η οποία βρίσκεται προς το παρόν σε προκλινικό στάδιο.

Χάρη στον συνδυασμό των μεθόδων, θα είναι τότε δυνατή η διατήρηση οργάνων για εβδομάδες ή και μήνες και η διατήρηση της κατάστασής τους ακόμη και όταν αποψυχθούν, δήλωσε ο κορυφαίος ιατρός. "Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα, ακόμη ως μελλοντικό όνειρο, τη συνεχή διαθεσιμότητα οργάνων δωρητών για τους ασθενείς", σημείωσε ο Brandacher που κατάγεται από το Τυρόλο, και  εργάζεται και πάλι στο Ίνσμπρουκ από την 1η Σεπτεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας πρώτης "σημαντικής ώθησης", δήλωσε ο Stefan Schneeberger, διευθυντής της Πανεπιστημιακής Κλινικής Σπλαχνικής, Μεταμοσχεύσεων και Θωρακοχειρουργικής, ως συνδιευθυντής της οποίας θα ενεργεί στο μέλλον ο Brandacher. Η ώθηση αυτή θα επιτρέψει να βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητα των οργάνων και να αυξηθεί σημαντικά ο χρόνος μεταφοράς από το "Α στο Β". "Συμβάλλουμε έτσι ουσιαστικά στη χειρουργική των μεταμοσχεύσεων", τόνισε ο Schneeberger.

Ο Wolfgang Fleischhacker, πρύτανης του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Ίνσμπρουκ, διαπιστώνει επίσης ότι η "ώθηση" αυτή επίκειται. "Το συγγενικό δίδυμο Schneeberger-Brandacher θα δώσει σημαντικές νέες ωθήσεις", δήλωσε με ευφορία και αυτοπεποίθηση. Ο διορισμός του Brandacher δημιούργησε αναμφίβολα τη βάση για μια "στρατηγική που θα διαρκέσει για χρόνια", εξήγησε ο Fleischhacker.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]