Γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση που υποβάλλονται σε εγχείρηση αφαίρεσης ωοθηκών (ωοθηκεκτομή) και σαλπίγγων ενδεχομένως μπορεί να εμφανίσουν χρόνιες παθήσεις και μείωση της σωματικής λειτουργικότητας, έδειξε νέα έρευνα.

Η Dr. Stephanie Faubion, της Mayo Clinic, επικεφαλής της έρευνας δήλωσε οτι η έρευα είναι σημαντική επειδή τονίζει τις πληροφορίες που ήδη έχουμε, ότι αυτή η επέμβαση πριν την εμμηνόπαυση δεν είναι καλή για την υγεία της γυναίκας και συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες για χρόνιες νόσους.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 274 γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε αμφοτερόπλευρη σαλπιγγο-ωοθηκεκτομή με ή χωρίς υστερεκτομή.

Γυναίκες που υποβληθηκαν στην εγχείρηση, μεταξύ  46 έως 49 ετών, είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο για αρθρίτιδα και αποφρακτική υπνική άπνοια. Γυναίκες που υποβλήθηκαν στην εγχείρηση πριν την ηλικία των 46 ετών είχαν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, άσθματος, άπνοιας και καταγμάτων. Η ομάδα των νεαρότερων σε 6λεπτο περπάτημα διένυε μικρότερη απόσταση.

Οι ωοθήκες παράγουν τα περισσότερα οιστρογόνα σε μια γυναίκα-κάτι που είναι κλειδί για τη ρύθμιση του κύκλου και επηρεάζουν το ουροποιητικό σύστημα, την καρδιά και τα αγγεία, τα οστά, τον μαστό, το δέρμα, τα μαλλιά, τους μυς της πυέλου και τον εγκέφαλο.

Για γυναίκες που σκέφτονται να αφαιρέσουν τις ωοθήκες τους η καθηγήτρια Mary Jane Minkin συνοψίζει το τρέχον ιατρικό σκεπτικό. ‘’Οι περισσότεροι θα είναι υπέρμαχοι της άποψης να μην αφαιρεθούν οι ωοθήκες μέχρι την ηλικία των 60-65. Στην περίπτωση γυναικών κάτω των 50 ετών τι κάνουμε; Η αφαίρεση των ωοθηκών δεν είναι απαραίτητα το καλύτερο πράγμα για την υγεία τους’’, σημείωσε.

Εξαίρεση, δήλωσε η Minkin, αποτελούν γυναίκες με υψηλό κίνδυνο για καρκίνο στις ωοθήκες. Σε αυτή την περίπτωση, οι ωοθήκες θα πρέπει να αφαιρεθούν, πιστεύει. Στη συνέχεια μπορεί να δοθεί θεραπεία υποκατάστασης οιστρογόνων αν η ασθενής είναι πολύ νέα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Menopause: The Journal of The North American Menopause Society.

Πηγές:
Menopause: The Journal of The North American Menopause Society.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φιλική προς τον ιό της COVID-19 η κλιματική αλλαγή
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ τη Μεγάλη Τρίτη
Ηλεκτρονική Εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα του Βιβλίου Τσέπης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για Παιδιά και Εφήβους