Εντοπίστηκαν οι πρώτες περιπτώσεις ασθενών που ενδέχεται να προσβλήθηκαν από τη νόσο των Λεγεωνάριων, από μεταμοσχευμένα όργανα.

Το Υπουργείο Υγείας της Πενσυλβάνια ενημερώθηκε τον Ιούλιο του 2022, ότι δύο ασθενείς που υποβλήθηκαν πρόσφατα σε μεταμόσχευση πνεύμονα εμφάνισαν τη νόσο, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων την Πέμπτη.

Οι ασθενείς είχαν λάβει ο καθένας από έναν πνεύμονα από τον ίδιο δότη και οι επεμβάσεις τους έγιναν στο ίδιο νοσοκομείο.

Ο δότης ήταν ένας άνδρας μεταξύ 30 και 39 ετών που έπεσε σε ποτάμι και βυθίστηκε για πέντε λεπτά ή περισσότερο. Παρά τις προσπάθειες ανάνηψής του, ο άνδρας υπέστη ανοξική εγκεφαλική βλάβη - παντελής έλλειψη οξυγόνου στον εγκέφαλο - και κηρύχθηκε εγκεφαλικά νεκρός.

Τα όργανά του ανακτήθηκαν για δωρεά εντός επτά ημερών από τον θάνατό του. Τότε, δεν υπήρχε υποψία έκθεσης σε βακτήρια Legionella και δεν έγινε καμία εξέταση, ανέφερε το CDC.

Ωστόσο, μετά τις λοιμώξεις, μια ομάδα έρευνας- με επικεφαλής το CDC - υποψιάστηκε ότι ίσως οι ασθενείς είχαν προσβληθεί από τα βακτήρια από τον δότη.

Ο πρώτος ασθενής ήταν μια γυναίκα 70-79  ετών που έλαβε  τον δεξιό πνεύμονα του δότη τον Μάιο του 2022. Εννέα ημέρες αργότερα, τα εργαστηριακά αποτελέσματα αποκάλυψαν αυξημένο αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων και οι εξετάσεις αργότερα εντόπισαν βακτήρια Legionella.

Ο δεύτερος ασθενής, ένας άνδρας 60- 69 ετών, έλαβε τον αριστερό πνεύμονα του δότη την ίδια ημέρα.

Σε αντίθεση με την πρώτη ασθενή, ο άνδρας υπέφερε από πολλές μετεγχειρητικές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης για μηχάνημα ECMO. Αποκαλύφθηκε μόνο ότι είχε βακτηριακή λοίμωξη από Legionella αφού η πρώτη ασθενής βρέθηκε θετική.

Η έρευνα δεν βρήκε άλλες περιπτώσεις νόσου των Λεγεωνάριων μεταξύ ασθενών που έλαβαν άλλα όργανα - συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, του ήπατος και του δεξιού νεφρού -από τον ίδιο δότη. Δεν παρατηρήθηκε έκθεση στο νοσοκομείο τους έξι μήνες πριν ή μετά τα δύο περιστατικά.

Επιπλέον, η μόλυνση από την έκθεση στο νερό στο νοσοκομείο εξαλείφθηκε ως πιθανή αιτία.

«Παρόλο που οι εργαστηριακές εξετάσεις δεν επιβεβαίωσαν την πηγή των λοιμώξεων των ληπτών, τα διαθέσιμα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η πιο πιθανή πηγή ήταν οι πνεύμονες του δότη».

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν από τη νόσο των Λεγεωνάριων με αντιβιοτικά, ορισμένοι ασθενείς - συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι ανοσοκατεσταλμένοι ή που πάσχουν από χρόνιες πνευμονικές παθήσεις - μπορεί να αναπτύξουν επιπλοκές που μπορεί να είναι θανατηφόρες.

Στην περίπτωση των δύο ασθενών, η γυναίκα έλαβε το αντιβιοτικό δοξυκυκλίνη και ανάρρωσε πλήρως. Ο δεύτερος ασθενής έλαβε το ίδιο αντιβιοτικό και παρόλο που αρχικά εμφάνισε ανάρρωση, πέθανε περίπου έξι μήνες μετά τη μεταμόσχευση κατόπιν συσσώρευσηε βλέννας στους πνεύμονες που οδήγησε σε αναπνευστική ανεπάρκεια.

Πηγές:
ABC news

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παιδιά ομόφυλων γονέων: Ανάπτυξη, στίγμα, σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα
Προληπτικές δερματολογικές εξετάσεις στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου"
Στέφανος Κασσελάκης: Ζητώ την αποπομπή Βαρτζόπουλου