Η Ευρώπη και η Κεντρική Ασία κινδυνεύουν να μείνουν πίσω από τους στόχους του ΟΗΕ για το 2025 όσον αφορά την καταπολέμηση του ιού HIV. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC), μόνο το 83% των μολυσμένων ατόμων στην περιοχή αυτή γνωρίζει τη μόλυνσή του. Από αυτούς, το 85% λαμβάνει θεραπεία και στο 93% αυτών ο ιός είναι υπό έλεγχο, πρόσθεσε. Ο στόχος του ΟΗΕ, ωστόσο, είναι και οι τρεις να φθάσουν το 95% έως το 2025.

Επιπλέον, ο Oργανισμός της ΕΕ που εδρεύει στη Σόλνα της Σουηδίας καταγγέλλει ότι πολλοί οροθετικοί βιώνουν διακρίσεις, ακόμη και βία στην καθημερινή τους ζωή. Στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, υπάρχουν ακόμη κράτη που τιμωρούν τη μετάδοση του παθογόνου παράγοντα ή την απόκρυψη της μόλυνσης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εντάσσει στην ευρωπαϊκή περιοχή και κράτη όπως το Ισραήλ και η Τουρκία, καθώς και χώρες της Κεντρικής Ασίας, όπως το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν.

Ως ένας από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το AIDS (UNAIDS) στοχεύει στην "υγιή ζωή για όλους" - και ως επιμέρους στόχο επίσης στην εξάλειψη του HIV και της ασθένειας της ανοσοανεπάρκειας AIDS που προκαλείται από τον ιό έως το 2030. Οι εκθέσεις του ECDC, οι οποίες βασίζονται σε στοιχεία από το 2022, δείχνουν ότι η επίτευξη αυτού του επιμέρους στόχου είναι μη ρεαλιστική.

Η υγειονομική αρχή διαμαρτύρεται επίσης για τον χειρισμό της λεγόμενης προφύλαξης πριν από την έκθεση (PrEP). Η λήψη τέτοιων σκευασμάτων υποτίθεται ότι προστατεύει τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τη μόλυνση με τον ιό HIV. Αλλά τα φάρμακα PrEP είναι διαθέσιμα μόνο σε 38 από τις 55 πολιτείες, λένε, και μόνο σε 15 Πολιτείες επιστρέφεται το κόστος.

Επιπλέον, το ECDC πήρε συνέντευξη από 3.272 άτομα με HIV στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ σχετικά με την κοινωνική τους κατάσταση.

Ο φόβος του στιγματισμού είναι τόσο μεγάλος σε ορισμένες περιπτώσεις που το 30% των ερωτηθέντων απέκρυψε την κατάσταση του HIV εντός της οικογένειας, το 22% ακόμη και στους σεξουαλικούς συντρόφους.

Το 15% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι έχουν δεχθεί απειλές, προσβολές ή σωματική βλάβη σε σχέση με την κατάσταση HIV από άτομα εκτός της οικογένειας και του φιλικού τους κύκλου.

Συνολικά, περίπου 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ ζουν με τον ιό HIV. Το 2021, το παθογόνο HIV διαγνώστηκε εκ νέου σε περίπου 106.500 άτομα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά