Ολοένα  και περισσότερες γυναίκες στην Γερμανία επιλέγουν την λεγόμενη "κοινωνική κατάψυξη" (social freezing). Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία σχετικά με την εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) που δημοσίευσε το γερμανικό μητρώο εξωσωματικής γονιμοποίησης (DIR).

Παρά τα οικονομικά εμπόδια και τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία, κάθε χρόνο περισσότερες γυναίκες καταψύχουν τα ωάριά τους για να αντιμετωπίσουν τη μείωση της γονιμότητας.

Σύμφωνα με την επετηρίδα του DIR, ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κοινωνική κατάψυξη έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία 3 χρόνια. Ενώ το μητρώο μετρούσε 910 ασθενείς το 2019, ο αριθμός είχε ήδη φτάσει τους 1.688 μέχρι το 2022.

Η επετηρίδα περιέχει αναλύσεις 127.920 τεκμηριωμένων θεραπειών γονιμότητας από 140 κέντρα - μέλη. Η κοινωνική κατάψυξη είναι η κατάψυξη ωαρίων χωρίς την παρουσία ασθένειας ή θεραπείας που θα μπορούσε να επηρεάσει τη γονιμότητα.

Εάν υπάρχει ασθένεια ή θεραπεία που οδηγεί σε ανεπάρκεια των ωοθηκών, η ασφάλιση υγείας καλύπτει το κόστος της κατάψυξης ωαρίων μετά από διέγερση των ωοθηκών. Από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους καλύπτονται επίσης οι δαπάνες κρυοσυντήρησης ωοθηκικού ιστού.  Εάν ένα άτομο θέλει να καταψύξει ωοθηκικά κύτταρα λόγω προχωρημένης ηλικίας, πρέπει να καταβάλει το ίδιο τα έξοδα. 

Για τη θεραπεία διέγερσης, την ανάκτηση ωαρίων και την κρυοσυντήρηση, πληρώνει περίπου 3.000 έως 4.000 ευρώ ανά κύκλο. Συνήθως απαιτούνται 2-4. Επιπλέον, υπάρχει το κόστος για την αποθήκευση ποιυ αντιστοιχεί σε περίπου 200 έως 300 ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με το μητρώο εξωσωματικής γονιμοποίησης, ο κίνδυνος παρενεργειών από τη διεργασία διέγερσης είναι χαμηλός: μόνο το 0,3 % των ασθενών εμφανίζει σύνδρομο υπερδιέγερσης ανά κύκλο. Και οι επιπλοκές κατά την ανάκτηση ωαρίων, όπως η κολπική αιμορραγία, είναι επίσης λιγότερες από 1 %.

Ωστόσο, μόνο λίγες γυναίκες καταλήγουν να χρησιμοποιούν τα κατεψυγμένα ωάριά τους: Το ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 6 και 20 %. Ωστόσο, ακριβή στοιχεία σχετικά με αυτό δεν μπορούν να βρεθούν στο μητρώο εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Το πόσο πιθανό είναι να αποκτήσει κανείς πράγματι παιδί εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από την ηλικία κατά την οποία καταψύχονται τα κύτταρα. Στη Γερμανία, οι γυναίκες είναι κατά μέσο όρο 35,6 ετών. Ωστόσο, η μεγαλύτερη πιθανότητα απόκτησης παιδιού είναι όταν τα ωάρια λαμβάνονται πριν από την ηλικία των 34 ετών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Βλαβερή επίδραση της θερμικής καταπόνησης σε ζωτικά όργανα [μελέτη]
Τα μυρωδικά που δεν πρέπει να λείπουν από την κουζίνα σας
Ποια δραστηριότητα στη φύση μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία φοιτητών [μελέτη]