Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης στις ΗΠΑ χορήγησαν περισσότερες από 9 εκατ. συνταγές για Ozempic, Wegovy και παρόμοια φάρμακα για τον διαβήτη και την παχυσαρκία τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022, σύμφωνα με έκθεση που κυκλοφόρησε την Τετάρτη.

Η έκθεση, από την εταιρεία ανάλυσης Trilliant Health, δείχνει ότι οι συνταγές για τα φάρμακα αυτά σε τριμηνιαία βάση αυξήθηκαν κατά 300% μεταξύ των αρχών του 2020 και του τέλους του περασμένου έτους.

Το Ozempic αντιπροσώπευε περισσότερο από το 65% του συνόλου των συνταγών από τα τέλη του 2022 και συνταγογραφήθηκε κυρίως για την απώλεια βάρους.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν περαιτέρω την αύξηση της ζήτησης για αυτήν την ομάδα φαρμάκων, τα οποία έχουν προκαλέσει φρενίτιδα στις ΗΠΑ και στη Wall Street. Αυτές οι θεραπείες, γνωστές ως GLP-1, μιμούνται μια ορμόνη στο έντερο για να καταστέλλουν την όρεξη ενός ατόμου.

Αλλά, το επίπεδο στο οποίο θα κινηθεί η συνταγογράφηση αυτών των φαρμάκων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το εάν οι εταιρείες που παρασκευάζουν αυτά τα φάρμακα, όπως η Novo Nordisk και η Eli Lilly, μπορούν να επιλύσουν τις εκτεταμένες ελλείψεις εφοδιασμού, τονίζει σύμφωνα με το CNBC η έκθεση. 

Η ανάλυση βασίζεται σε στοιχεία ασφαλιστικών απαιτήσεων για περίπου 300 εκατομμύρια Αμερικανούς. Μεταξύ των άλλων φαρμάκων που συνταγογραφήθηκαν είναι το φάρμακο για τον διαβήτη της Eli Lilly, Mounjaro και ένα παλαιότερο φάρμακο GLP-1 από τη Novo Nordisk που ονομάζεται Saxenda.

Αλλά ο πραγματικός αριθμός των συνταγών GLP-1 είναι πιθανότατα υψηλότερος, καθώς ορισμένα προγράμματα υγείας δεν καλύπτουν θεραπείες απώλειας βάρους όπως το Wegovy, αφήνοντας ορισμένους ασθενείς να πληρώσουν για αυτές από την τσέπη τους.

Η τιμή του Ozempic ξεπερνά τα 935 δολάρια ανά μηνιαίο πακέτο και η τιμή του Wegovy είναι περίπου 1.300 δολάρια. Τα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται επ' αόριστον για να διατηρηθεί το βάρος, όπως τα φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης ή τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση που πρέπει να λαμβάνονται εφ' όρου ζωής.

ΠΗΓΗ: Euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νοσοκομεικοί γιατροί και εργαζόμενοι συμμετέχουν στην απεργία της Πρωτομαγιάς
Εντοπίστηκε γονίδιο που συνδέεται με την εμφάνιση λιπώδους νόσου του ήπατος
Η ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερόλης μπορεί να είναι το ''κλειδί'' για τη βελτίωση της αγωγής κατά του καρκίνου