Ιατρική συνταγή απαιτείται φέτος για τη χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου, καθώς δεν επαναλαμβάνεται η περυσινή απόφαση για απ' ευθείας χορήγηση από τα φαρμακεία.

Η απόφαση έχει προκαλέσει την αντίδραση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), το προεδρείο του οποίου είχε στείλει επιστολή προς την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη να ισχύει και φέτος ό,τι και πέρυσι.

Με σημερινή ανακοίνωση, ο ΠΦΣ εκφράζει τη διαμαρτυρία του, επειδή με τη σχετική εγκύκλιο της κ. Αγαπηδάκη καταργείται για την τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο η διαδικασία της διενέργειας του αντιγριπικού εμβολιασμού χωρίς ιατρική συνταγή από τον φαρμακοποιό, με ταυτόχρονη καταχώρηση στο Εθνικό μητρώο αντιγριπικού εμβολιασμού, όπως πραγματοποιήθηκε την περασμένη χρονιά.

Το προεδρείο του ΠΦΣ τονίζει πως πρόκειται για μία διαδικασία που ακολουθείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σημειώνοντας πως πρόκειται για μία δαδικασία που συντέλεσε καθοριστικά εν μέσω πανδημίας στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων προσβασιμότητας των πολιτών, χωρίς ταλαιπωρία, χωρίς ραντεβού, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση και είχε ως αποτέλεσμα να εμβολιαστούν εκατομμύρια Έλληνες πολίτες.

Από τον ΠΦΣ εκφράζεται το ερώτημα τι έχει αλλάξει και:

1ον) Aναστέλλεται ένα επιτυχημένο μέτρο πρόληψης χωρίς να συνυπολογισθεί, η ταλαιπωρία των πολιτών να μεταβούν σε κέντρα υγείας ή σε ιδιωτικά ιατρεία, η οικονομική τους επιβάρυνση, ο συνωστισμός και ο αυξημένος φόρτος εργασίας στις κρατικές δομές Υγείας,

2ον) Τι θα γίνει με τους χιλιάδες πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας που θα ταλαιπωρηθούν για την δωρεάν συνταγογράφηση και τη διενέργεια των εμβολιασμών, ιδίως υπό το πρίσμα της ενδεχόμενης αύξησης των λοιμώξεων του αναπνευστικού στις εν λόγω περιοχές.

Ο Π.Φ.Σ. είναι πάντα στις επάλξεις για την στήριξη της Δημόσιας Υγείας και της κοινωνίας. Όταν η Κυβέρνηση ζήτησε την στήριξη των φαρμακοποιών για την προαγωγή του αντιγριπικού εμβολιασμού στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, εμείς συνεισφέραμε τα μέγιστα.

Η προστασία της Δημόσιας Υγείας θα πρέπει να τίθεται πάντα σε  προτεραιότητα έναντι απαρχαιωμένων αντιλήψεων, που δημιουργούν προσκόμματα στην πρόσβαση των πολιτών στον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Σε αυτή την κατεύθυνση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο ΟΟΣΑ έχουν επισημάνει και προτρέπουν στην ανάγκη ανάπτυξης υπηρεσιών εμβολιασμού εκ μέρους των φαρμακείων της κοινότητας, ως μια αποτελεσματική παρέμβαση στην πρόληψη της υγείας και προς όφελος των συστημάτων Υγείας.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέος πρόεδρος του ΣΕΒ ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος
Νέα πυρκαγιά σε κτίριο της Novo Nordisk στην Κοπεγχάγη
Επιζώντες από καρκίνο έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για καρδιαγγειακές νόσους και άλλους καρκίνους [μελέτη]