Αξιοσημείωτη αύξηση ιώσεων από ρινοϊούς και εντεροϊούς, καταγράφηκε την τελευταία εβδομάδα από γιατρούς ιδιωτικών νοσοκομείων.

Πρόκειται για παθογόνα, που προκαλούν κυρίως το κοινό κρυολόγημα και μία σειρά συμπτωμάτων σε βρέφη και νήπια.

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στο σημερινό επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ για τις αναπνευστικές λοιμώξεις. Τα στοιχεία προέρχονται από πέντε ιδιωτικά νοσοκομεία της Αττικής (Ιασώ, Ιατρικό, Λευκός Σταυρός, Metropolitan, Ερρίκος Ντυνάν), ένα της Θεσσαλίας (Ιασώ) και ένα της Θεσσαλονίκης (Διαβαλκανικό).

Από τα στοιχεία που στέλνουν στον ΕΟΔΥ σε εβδομαδιαία βάση, φαίνεται πως από την εργαστηριακή ανάλυση που διενήργησαν τις εβδομάδες από 11 έως 17 Σεπτεμβρίου και 18 έως 24 Σεπτεμβρίου, προέκυψαν τα εξής:

  • Σε σύνολο 139 δειγμάτων που εξετάστηκαν για ιούς γρίπης και συγκυτιακό ιό (RSV), 2 δείγματα (1%) ήταν θετικά για ιούς γρίπης, ενώ όλα ήταν αρνητικά για RSV.
  • Επί συνόλου 139 δειγμάτων που εξετάστηκαν για αδενοϊό και ρινοϊό - εντεροϊό, 4 δείγματα (3%) ήταν θετικά για αδενοϊό και 50 (36%) για ρινοϊό - εντεροϊό, αντίστοιχα. Τα ευρήματα αποτυπώνονται στο γράφημα που ακολουθεί. 

 

Κριτήρια

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΕΟΔΥ, η επιλογή των ασθενών που εισάγονται για νοσηλεία και υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο στα παραπάνω νοσοκομεία δεν γίνεται με επιδημιολογικά κριτήρια, αλλά με κριτήρια των θεραπόντων ιατρών των συμμετεχόντων νοσοκομείων. 

Η θετικότητα για το κάθε παθογόνο υπολογίζεται επί του συνόλου των δειγμάτων των νοσοκομείων που εξετάστηκαν για το εν λόγω παθογόνο. Η εργαστηριακή διερεύνηση πραγματοποιείται με μεθόδους πολλαπλής ανίχνευσης παθογόνων του αναπνευστικού.

Εξαιρείται επί του παρόντος η εκτίμηση της θετικότητας για τον κορωνοϊό, λόγω ιδιαιτεροτήτων στη διαγνωστική προσπέλαση και αντιμετώπιση της CoViD.

Τι είναι και τι προκαλούν

Ο ρινοϊός αποτελεί την πιο κοινή αιτία του κοινού κρυολογήματος, στον οποίο οφείλεται το 30% - 80% των κρουσμάτων. Το κοινό κρυολόγημα, ωστόσο, μπορεί να προκληθεί και από άλλους ιούς.

Μεταδίδεται συνήθως με δύο τρόπους: μέσω της εισπνοής ή της κατάποσης σταγονιδίων στον αέρα ή της επαφής με μολυσμένα αντικείμενα.

Οι εντεροϊοί προσβάλλουν παιδιά, κυρίως τα νηπιαγωγεία και στους παιδικούς σταθμούς.

Προκαλούν μία ποικιλία συμπτωμάτων, όπως φαρυγγίτιδα, επιπεφυκίτιδα, λαρυγγίτιδα, κοιλιακούς πόνους, διάρροια, πλευροδυνία, μυαλγίες και εξανθήματα. Οι πολύ σοβαρές επιπλοκές είναι σπάνιες.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φαρμακευτική δηλητηρίαση στην παιδική ηλικία
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα