Μειωμένος είναι ο επιδημιολογικός κίνδυνος για τον Ιό του Δυτικού Νείλου στην Θεσσαλία, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας Οικοανάπτυξη, η οποία έχει αναλάβει δράση εντομολογικής και επιδημιολογικής παρακολούθησης μετά την κακοκαιρία Daniel, στο πλαίσιο της πολυετούς συνεργασίας με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον ΕΟΔΥ.

Όπως αναφέρει, χαρακτηριστικά, έχει αυξηθεί σημαντικά η όχληση των κατοίκων, λόγω δεκαπλασιασμού ως και εικοσαπλασιασμού παρουσίας ενός πλημμυρικού είδους κουνουπιού, το οποίο όμως δεν εμπλέκεται στην διαδικασία μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου. Αντίθετα, η παρουσία του είδους culex pipiens, που ενοχοποιείται για τη μετάδοση, είναι συγκρίσιμη με αυτή της τελευταίας πενταετίας. Επιπρόσθετα, ο μολυσματικός του κύκλος έχει διαρραγεί, ενώ βρισκόμαστε στο τέλος της περιόδου κυκλοφορίας του παθογόνου.

Οι δράσεις που έχουν αναπτυχθεί περιλαμβάνουν εβδομαδιαία συλλογή ακμαίων κουνουπιών από 50 σταθερές θέσεις σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ταυτοποίηση και βιοχημικές αναλύσεις για την ανίχνευση του Ιού του Δυτικού Νείλου σε ακμαία κουνουπιών, διενέργεια περίπου 1000 δειγματοληψιών εβδομαδιαίως για την καταγραφή και καταπολέμηση προνυμφών κουνουπιών στο δίκτυο εστιών αναπαραγωγής της Οικοανάπτυξης, και τέλος έκτακτες δράσεις ακμαιοκτονίας. Οι μέχρι σήμερα καταγραφές και αναλύσεις δεδομένων πεδίου, σε συνδυασμό με ιστορικά δεδομένα πενταετίας που διατηρούμε σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα (ebite), όπως αναφέρει η εταιρία, συνοψίζονται στα εξής:

  • Αναφορικά με το πλημμυρικό είδους κουνουπιού Aedes caspius (που δεν ενέχεται στην μετάδοση του Ιού του Δυτικού Νείλου), η αφθονία των προνυμφών κουνουπιών καταγράφηκε εικοσαπλάσια και η αφθονία ακμαίων κουνουπιών δεκαπλάσια, σε σχέση με την περίοδο πριν τον Daniel. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σημαντική όχληση κατά τόπους.
  • Αντίθετα για το Culex pipiens (το οποίο ενέχεται στην μετάδοση του Ιού του Δυτικού Νείλου), τώρα καταγράφεται αύξηση των προνυμφών κουνουπιών, το οποίο ακόμα δεν έχει μεταφραστεί σε αύξησή του πληθυσμού των ακμαίων. Οι πληθυσμοί του Culex pipiens που καταγράφονται αυτήν τη στιγμή κυμαίνονται κοντά στον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.
  • Εφέτος, τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο στις ΠΕ Λάρισας και Καρδίτσας, το ποσοστό θετικότητας των κουνουπιών για τον ΙΔΝ ήταν 1/300 ακμαία (θετικότητα πολύ υψήλη, σε σχέση με την αντίστοιχη μετρηθείσα θετικότητα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η οποία ήταν 1/500 ακμαία), ενώ μετά την κακοκαιρία Daniel, οι πρώτες μετρήσεις PCR δίνουν μηδενική θετικότητα στα συλλεχθέντα δείγματα κουνουπιών.

Συμπερασματικά, σήμερα για την Περιφέρεια Θεσσαλίας:

  1. Οι συγκεντρώσεις ακμαίων Culex pipiens είναι συγκρίσιμες με αυτές της τελευταίας πενταετίας.
  2. Ο μολυσματικός κύκλος στα κουνούπια Culex pipiens έχει διαρραγεί.
  3. Βρισκόμαστε στο τέλος της περιόδου κυκλοφορίας του παθογόνου στα κουνούπια και δεν θα υπάρξουν συνθήκες θερμότητας ούτε και άλλες ικανές συνθήκες για την επαναμόλυνση τους.
  4. Αντίστοιχος μειωμένος επιδημιολογικός κίνδυνος καταγράφηκε τον Ιούνιο του 2020, μετά την κακοκαιρία Ιανός στην ΠΕ Καρδίτσας, και σε ανάλογα πλημμυρικά φαινόμενα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που έχει αντίστοιχα επίπεδα ενδημίας του Ιού του Δυτικού Νείλου.

«Επειδή εξακολουθεί μέχρι σήμερα η καταγραφή ανθρώπινων κρουσμάτων ΙΔΝ στη χώρα αν και σε σαφώς μικρότερο αριθμό, παραμένουμε σε εγρήγορση και ετοιμότητα, συνεχίζοντας σε συνεργασία με την Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ακολουθώντας τις εγκυκλίους του Υπουργείου Υγείας, την υλοποίηση του σχεδίου αντιμετώπισης των κουνουπιών για την προάσπιση της υγείας των κατοίκων της Θεσσαλίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά