Πέντε κρούσματα μόλυνσης από ευλογιά των πιθήκων (mpox) επαγγελματιών Υγείας, έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη.

Όπως επισημαίνεται σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σε τέσσερις περιπτώσεις επαγγελματικής έκθεσης, οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας φορούσαν συνιστώμενο εξοπλισμό ατομικής προστασίας, αλλά εκτέθηκαν σε σωματικά υγρά κατά τη συλλογή δειγμάτων.

Το πέμπτο κρούσμα αφορούσε υγειονομικό, ο οποίος δεν φορούσε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό.

Έως την περασμένη Παρασκευή, είχαν καταγραφεί 26.101 κρούσματα σε ευρωπαϊκές χώρες που καλύπτει του ECDC, εκ των οποίων τα 25.920 επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά. Τα 488 ανήκαν στην εκδοχή Clade II, παλαιότερα γνωστή ως "Clade της Δυτικής Αφρικής".

Η πλειοψηφία των κρουσμάτων αφορούσε άτομα μεταξύ 31 και 40 ετών και το 98% ήταν άνδρες. Το 42,8% ήταν ομοφυλόφιλοι, το 0,5% αμφιφυλόφιλοι, το 1,3% ετεροφυλόφιλοι, ενώ το 44,2% δεν δήλωσε τις σεξουαλικές του προτιμήσεις.

Τα συμπτώματα που εμφάνισαν ήταν εξάνθημα (96%) και πυρετός, κόπωση, μυϊκός πόνος, ρίγη ή πονοκέφαλος (68%).

Καταγράφηκαν και 835 περιπτώσεις νοσηλείας (7%), εκ των οποίων 280 χρειάστηκαν κλινική φροντίδα. Οκτώ περιπτώσεις εισήχθησαν σε ΜΕΘ και επτά νοσήσαντες έχασαν τη ζωή τους.

Ελλάδα και Ευρώπη

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες καταγράφηκαν 175 κρούσματα σε 13 ευρωπαϊκές χώρες: Στην Ισπανία (46 κρούσματα), στη Γαλλία (8), στη Γερμανία (13), στην Ολλανδία (7), στο Ηνωμένο Βασίλειο (28), στην Πορτογαλία (41), στην Ιταλία (5), στην Ελβετία (5), στην Αυστρία (2), στη Σουηδία (4), στην Ιρλανδία (10), στη Νορβηγία (5) και στην Ισλανδία (1).

Στην Ελλάδα, έχουν συνολικά επιβεβαιωθεί 88 κρούσματα.

Η πρώην ευλογιά των πιθήκων, που τώρα αποκαλείται mpox, είναι σπάνια ιογενής λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται κυρίως από άγρια ζώα που απαντώνται σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής.

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες, σωματικά υγρά του πάσχοντος ή και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση, ενώ συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Παρότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά