Με ισχυρή παρουσία της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, το ετήσιο συνέδριο HealthIT θα ανοίξει την αυλαία του στις 17 Οκτωβρίου με τις ομιλίες των κ.κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ειρήνης Αγαπηδάκη, Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλου, Υφυπουργού Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους, Υφυπουργού Υγείας, Νίκης Τσούμα, Προέδρου Δ.Σ. και Διευθύνουσας Συμβούλου ΗΔΙΚΑ Α.Ε., Θεανoύς Καρποδίνη, Διοικήτριας ΕΟΠΥΥ, και με την εκπροσώπηση του Π.Ο.Υ. από τον Dr. João Breda, Γραφείο Ποιότητας Φροντίδας και Ασφάλειας Ασθενών Π.Ο.Υ. στην Αθήνα & Ειδικός Σύμβουλος για τον Περιφερειακό Διευθυντή, Τμήμα Πολιτικών και Συστημάτων Υγείας Χώρας, Περιφερειακό Γραφείο Ευρώπης του Π.Ο.Υ.

Το φετινό Health ΙΤ Conference, το οποίο διοργανώνεται για 6η συνεχή χρονιά από τη BOUSSIAS Events υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και με τη συνεργασία των HL7, ΗΔΙΚΑ, ΕΣΠΥ και ΙΤΕ, με κεντρικό θέμα τον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό στην εποχή του European Health Data Space (EHDS)», εστιάζει στη συνεχιζόμενη προσπάθεια της χώρας μας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ενίσχυση της προσβασιμότητας, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας του Συστήματος Υγείας.

H ανάγκη για την ενίσχυση του συστήματος υγείας στο σύνολο του, για ψηφιακή αναμόρφωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, για χρήση καινοτόμων τεχνολογιών και για την παροχή διασυνδεμένων και διαλειτουργικών εφαρμογών ψηφιακής υγείας είναι πιο έντονη από ποτέ. H Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια μοναδική ευκαιρία, με τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων για την Υγεία που θα δημιουργήσει ένα οικοσύστημα υγείας με σαφείς κανόνες, κοινά πρότυπα, πρακτικές και υποδομές. Ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων για την Υγεία θα βοηθήσει την Ελλάδα να μεταμορφώσει τον τρόπο που παρέχεται η υγειονομική περίθαλψη και θα παρέχει το πλαίσιο για τη χρησιμοποίηση των δεδομένων υγείας για την έρευνα, τη δημόσια υγεία και την ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών, θέτοντας τα στην υπηρεσία των πολιτών και της επιστήμης.

Το φετινό συνέδριο πλαισιώνουν περισσότεροι από 70 διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι ομιλητές, ειδικοί στον τομέα πληροφορικής της Υγείας, οι οποίοι θα μοιραστούν τις γνώσεις και τις βέλτιστες πρακτικές τους από τον κλάδο.
Ειδικό Εργαστήριο για High Performance Computing (HPC)
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ειδικό εργαστήριο που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου από συνεργάτες του Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας για την Ευφυή Υγεία: Ιατρική Ακριβείας και Καινοτόμες Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Υγείας (smartHEALTH) και του EUROCC@Greece με θέμα τη σημασία του High Performance Computing (HPC) σε εταιρείες και τον δημόσιο τομέα, και τον αντίκτυπό του στην ανακάλυψη φαρμάκων, την εξατομικευμένη ιατρική και την υγειονομική περίθαλψη. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μια επισκόπηση των διαφόρων πλεονεκτημάτων που μπορεί να προσφέρει το High Performance Computing (HPC) στον οργανισμό τους. Ο κόμβος προσφέρει υπηρεσίες μιας στάσης ένα (one-stop-shop) σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), νεοφυείς εταιρείες, midcaps και το δημόσιο τομέα και τους βοηθά στη βελτίωση των επιχειρηματικών και παραγωγικών διαδικασιών και προϊόντων/υπηρεσιών τους μέσω της χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας. Το smartHEALTH προσφέρει εξειδικευμένη τεχνογνωσία στους εμβληματικούς τομείς της ιατρικής ακριβείας, του καρκίνου, όπως και στη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού του δημόσιου τομέα.
Το ετήσιο διήμερο συνέδριο-θεσμός στα θέματα χάραξης και ανάλυσης της ψηφιακής στρατηγικής στη Υγεία, αποτελεί σημείο συνάντησης για περισσότερους από 450 συνέδρους από τον χώρο της Υγείας, ενώ στελέχη Πληροφορικής Νοσοκομείων, φορείς υγείας της χώρας, Διοικητές Νοσοκομείων και ΥΠΕ, εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας, της ΗΔΙΚΑ, του ΕΟΠΥΥ, επαγγελματίες υγείας, εκπρόσωποι εταιρειών του ιδιωτικού τομέα, μέλη ερευνητικών ιδρυμάτων, καθώς και Ακαδημαϊκοί, συμμετέχουν σε έναν εποικοδομητικό διάλογο για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του συστήματος υγείας.
Οι κύριες θεματικές ενότητες του συνεδρίου είναι:
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Συστήματος Υγείας
Ενίσχυση της Προσβασιμότητας, της Αποτελεσματικότητας & της Ποιότητας του Συστήματος Υγείας
Αξιοποίηση των Δεδομένων Υγείας: Ευκαιρίες και Προκλήσεις
Πρωτογενή Χρήση Δεδομένων
Δευτερογενή Χρήση Δεδομένων: Παρουσίαση Έργου GR-HDAB
Ευρωπαϊκοί Κόμβοι Ψηφιακής Καινοτομίας
Η Μέτρηση της Ποιότητας Υπηρεσιών και της Ασφάλειας των Ασθενών
Ανάπτυξη Υπηρεσιών Ψηφιακής Υγείας για τον Πολίτη
Καινοτόμες Λύσεις σε μονάδες υγείας και υποστηρικτικά κέντρα
Καινοτόμες Δράσεις και Ευρωπαϊκά Προγράμματα Ψηφιακής Καινοτομίας στην Υγεία

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου