Ένα βήμα πριν την ολοκληρωτική κατάρρευση βρίσκονται τα νοσοκομεία στη Γάζα εξαιτίας της απελπιστικής έλλειψης φαρμάκων και νοσηλευτικού προσωπικού, που επιδεινώνεται από τη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος που έχει επιβάλει στην περιοχή το Ισραήλ εδώ και έξι ημέρες.

Παράλληλα δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία από τον κορεσμό που έχουν υποστεί τα νεκροτομεία των νοσοκομείων, αφού τα νεκρά σώματα που φτάνουν εκεί είναι πολύ περισσότερα από αυτά που έρχονται να ταυτοποιήσουν συγγενείς και να τα πάρουν μαζί τους προς ταφή. Στο Σίφα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης της Γάζας, τα άψυχα σώματα στοιβάζονται πλέον σε σκηνές που έχουν στηθεί στο πάρκινγκ του νοσοκομείου.

«Οι σακούλες με τα πτώματα δεν σταματούν να έρχονται και τώρα το νοσοκομείο είναι στην κυριολεξία νεκροταφείο. Είμαστε εξαντλημένοι σωματικά και ψυχικά» δήλωσε στο ΑΡ ένας νοσηλευτής του νοσοκομείου, ο οποίος έντρομος συμπλήρωσε ότι «δεν θέλω καν να σκεφτώ τι θα γίνει αν χειροτερέψει η κατάσταση».

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν πλήξει πολύ σοβαρά και τις εναλλακτικές παροχές ηλεκτρικού ρεύματος, με τα νοσοκομεία να ξεμένουν από ρεύμα το ένα μετά το άλλο, αφού εξαντλούνται και τα καύσιμα που χρησιμοποιούσαν για τη λειτουργία των γεννητριών.

Ήδη από την Τετάρτη η εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος του παλαιστινιακού θύλακα έχει διακόψει την παραγωγή λόγω έλλειψης καυσίμων, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται άμεσα και σοβαρά οι μονάδες εντατικής θεραπείας, οι θερμοκοιτίδες των μαιευτηρίων, μηχανήματα αιμοκάθαρσης και ακτινολογικός εξοπλισμός.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας έχει απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ ώστε να επιτρέψει την αποστολή καυσίμων και φαρμάκων στη Γάζα, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες να υπάρξει άμεσα παροχή ρεύματος από την Αίγυπτο, μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα. «Τα ασθενοφόρα δεν μπορούν να φτάσουν στους τραυματίες, οι τραυματίες δεν μπορούν να φτάσουν στο νοσοκομείο, δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος στα νεκροτομεία για τους νεκρούς…» ανέφερε σε δραματικό τόνο ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Υγείας, Ασράφ αλ- Κίντρα.   

Πηγές:
ΕΡΤ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φαρμακευτική δηλητηρίαση στην παιδική ηλικία
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα