Για την επαγγελματική ενασχόλησή του με τη φαρμακευτική κάνναβη, μίλησε στο iatronet.gr ο φαρμακοποιός Σταύρος Ακρίτας, ο οποίος λειτουργεί το μοναδικό φαρμακείο στην Ελλάδα που πουλά προϊόντα της θεραπευτικής αυτής ουσίας σύμφωνα πάντα με συστάσεις ιατρού. Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί και στα παραμάγαζα που έχουν εμφανιστεί μεταξύ των οποίων και περίπτερα, τα οποία διακινούν τσιγάρα που περιέχουν τετραϋδροκανναβινόλη.

1) Eίστε το πρώτο και το μοναδικό φαρμακείο στην Ελλάδα που διακινεί φαρμακευτική κάνναβη για ιατρική χρήση. Πώς ξεκίνησε αυτή η δραστηριότητα και με ποιο σκοπό;

Οντως διαθέτω το πρώτο και το μοναδικό φαρμακείο στην Ελλάδα που ασχολείται με τη φαρμακευτική κάνναβη τηρώντας όλες τις προδιαγραφές για την ασφαλή χρήση της από τους ασθενείς. Διαθέτω βιολογική φαρμακευτική κάνναβη με έντυπο δοσολογιών χρήσης, αντενδείξεις, παρενέργειες, προφυλάξεις και αλληλεπιδράσεις με άλλα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα. Δεν παρασκευάζουμε φαρμακευτική κάνναβη αλλά παίρνουμε έτοιμα προϊόντα κάνναβης και συγκεκριμένα ανεπεξέργαστη αλλά και επεξεργασμένη κάνναβη, που γνωρίζουμε ότι σε συγκεκριμένη αναλογία θα έχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

2) Πότε ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με την κάνναβη;

Η δραστηριότητα αυτή ξεκίνησε το 2014 από ένα προσωπικό γεγονός. Η προσπάθεια εστιάστηκε στην καταστολή του πόνου κυρίως αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα ευεργετικά αποτελέσματα που θα μπορούσαν να υπάρξουν με τη σωστή χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης.

Ετσι καταφέραμε ερευνώντας να φτάσουμε στα επιθυμητά αποτελέσματα. Να γνωρίσουμε δηλαδή δοσολογίες, περιεκτικότητες που μπορούν να λειτουργήσουν σε έναν ασθενή που υποφέρει από ασθένειες, όπως είναι ο καρκίνος, η πολλαπλή σκλήρυνση, κάποιο αυτοάνοσο, στη νόσο crown, στη νοσο του πάρκινσον, στην ψωριασική αρθρίτιδα, στην ψωρίαση στην παιδική επιληψία, στο σύνδρομο drave. Για το τελευταίο κυκλοφορεί στην Αμερική ορφανό φάρμακο (κανναβιδιόλη 100mg/ml).

Σήμερα βλέπουμε ότι σοβαρές χώρες στα θέματα υγείας έχουν κατατάξει την κανναβιδιόλη στις φαρμακευτικές ουσίες και διακινούνται μέσω των φαρμακείων και όχι στα περίπτερα όπως συμβαίνει στην Ελλάδα.  Στη χώρα μας τα περίπτερα πουλάνε "τσιγαριλίκια" κανναβιδιόλης, υποτίθεται με ποσοστά τετραϋδροκανναβινόλη 0,02 % δηλαδη στο όριο. 

3) Από πού προμηθεύεστε την πρώτη ύλη και σε ποιες μορφές;

Τα σκευάσματα τα προμηθευόμαστε από την εταιρεία ENDOCA την πιο ασφαλή εταιρεία παραγωγής βιολογικής φαρμακευτικής κάνναβης στον κόσμο, η οποία και αυτή με τη σειρά της αξιοποιεί όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας αλλά και περιεκτικότητας της δραστικής ουσίας. Πρέπει να σας πω, ότι η εταιρία ENDOCA λαμβάνει ποιοτική και ποσοτική ανάλυση για κάθε παρτίδα που παρασκευάζει από τρία ανεξάρτητα  διεθνή εργαστήρια.

Δεν προμηθευόμαστε όλα τα προϊόντα αλλά συγκεκριμένες μορφές όπου έχουμε δει κάποια πολύ καλά αποτελέσματα: λάδι με περιεκτικότητα καναβιδιόλης 3% 15% και "πάστα" κάνναβης με περιεκτικότητα κανναβιδιόλης  20% και 30%. Το hemp oil 15% έχει πάρει pass (έγκριση) από τον FDA. 

4) Νομικά είστε καλυμμένος; Υπάρχουν κάποια κενά στη νομοθεσία;

Ναι νομικά είμαι καλυμμένος. Είμαι φαρμακοποιός.Τηρούμε όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας για την ορθή χρήση της κανναβιδιόλης  δίνοντας τις οδηγίες αυτές στους ασθενείς σφραγισμένες και υπογεγραμμένες από το φαρμακείο μου. Η κανναβιδιόλη είναι φάρμακο και σαν τέτοιο πρέπει να διακινείται. Ακόμα και η τετραϋδροκανναβινόλη, όταν φέρναμε 65% περιεκτικότητα μέχρι το 2021 τη φέρναμε με ανάλυση εργαστηρίου και τηρούσαμε τις αρχές διακίνησής της με συγκεκριμένο τρόπο με συγκεκριμένες  προδιαγραφές και για συγκεκριμένη ασθένεια.

Σήμερα την αντικατέστησα στα μίγματά μου με άλλο κανναβινοειδές, όπου πλέον δεν έχουμε πιθανές παρενέργειες. Εχουμε τη δυνατότητα ως φαρμακοποιοί με τις γνώσεις που μας παρέχει το πρόγραμμα σπουδών μας να κάνουμε αναμείξεις διαφόρων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων αλλά και ουσιών πάντα κατ' εντολή του γιατρού. 

5) Πόσοι άνθρωποι κάνουν σήμερα χρήση φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα και για ποιες ασθένειες ως επί το πλείστον χρησιμοποιείται;

Ποσοστό δεν γνωρίζω. Ωστόσο, οι άνθρωποι που αγοράζουν τα προϊόντα μας είναι καρκινοπαθείς, ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα, με Πάρκινσον, με ψωριασική αρθρίτιδα, με ψωρίαση. Επίσης χρησιμοποιούνται από παιδιά ή ενήλικες ασθενείς με διστονικά προβλήματα με έντονους σπασμούς, από επιληπτικούς ασθενείς, για παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, για τον νευροπαθητικό πόνο κλπ.

Πριν από λίγες μέρες ασθενής με νευροπαθητικό πόνο που τον ταλαιπωρεί για τριάντα χρόνια, μας ενημέρωσε ότι εμφάνισε βελτίωση κατά 85%.

6) Ποια προϊόντα έχουν μεγαλύτερη ζήτηση;

Τα προϊόντα με τη μεγαλύτερη κίνηση είναι μίγματα δύο κανναβινοειδών σε μορφή λαδιού και περιεκτικότητας σε κανναβινοειδή 600mg και 3000mg και πάστας 4000mg και 12000mg. Εχουμε διαπιστώσει τη θεραπευτική τους αξία σε διαφορά νοσήματα.  

7) Πώς βλέπετε το μέλλον της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα;

Πιστεύω στη θεραπευτική δύναμη της κάνναβης στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών. Ωστόσο πρέπει να βρεθεί λύση με όλα αυτά τα "παραμάγαζα" που έχουν εμφανιστεί και λυμαίνονται τον χώρο. Σκοπός μου είναι να συνεχίσω να προσπαθώ να σταματήσει η διακίνηση των προϊόντων από μαγαζιά και περίπτερα που δεν ξέρουν το αντικείμενο, δεν τηρούν τις προδιαγραφές ποιότητας και ποσότητας για την ασφάλεια των ασθενών και τους ενδιαφέρει μόνο το εύκολο κέρδος. Η φαρμακευτική κάνναβη είναι φάρμακο και έτσι πρέπει να διακινείται. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου