Ανοίγει σήμερα το απόγευμα η πλατφόρμα για ραντεβού και οι εμβολιασμοί κατά της CoViD σε 352 κέντρα. Ο εμβολιασμός θα γίνεται τρεις μήνες μετά τη νόσηση ή την τελευταία δόση, με το επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο Comirnaty.

Για τα παιδιά 5 - 11 ετών, οι εμβολιασμοί ξεκινούν στις 23 Οκτωβρίου, ενώ το ίδιο ισχύει για τα βρέφη και μικρά παιδιά.

Τα παραπάνω ανακοίνωσαν σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως ανέφεραν, το ραντεβού θα μπορεί να κλείνεται, μέσω της πλατφόρμας, και από τα φαρμακεία. Η Ελλάδα έχει λάβει 1,6 εκατομμύριο εμβόλια (μέσω της ευρωπαϊκής κεντρικής προμήθειας) και υπάρχει δυνατότητα να ληφθούν περισσότερα.

Στις περιπτώσεις που έχει προγραμματιστεί εμβόλιο δεύτερης δόσης, ο ενδιαφερόμενος θα ενημερώνεται με sms, ενώ υπάρχει δυνατότητα κατ΄ οίκον εμβολιασμού.

Στους ανεμβολίαστους ανοσοκατεσταλμένους θα χορηγούνται τρεις δόσεις με το μονοδύναμο και οι εμβολιασμένοι θα λαμβάνουν μία δόση.

Σύμφωνα με την κ. Αγαπηδάκη, προτεραιότητα δίνεται σε άτομα που είναι πιο ευάλωττα, ενώ η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε πως η σύσταση απευθύνεται κυρίως σε άτομα άνω των 60 ετών. Ο εμβολιασμός, ωστόσο, αφορά το σύνολο των πολιτών που επιθυμούν να καλυφθούν.

Για τους επαγγελματίες Υγείας υπογράμμισε πως δεν υπάρχει θέμα υποχρεωτικότητας.

Η καθηγήτρια υπογράμμισε πως κύριος στόχος είναι η μακρόχρονη προστασία από τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο.

Τόνισε πως, κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής, ο εμβολιασμός έσωσε 20 εκατομμύρια ζωές, ενώ το νέο εμβόλιο μπορεί να μειώσει τις νοσηλείες κατά 30%.

"Διανύουμε τους πρώτους μήνες του τέταρτου έτους που ζούμε με τον κορωνοϊό, ο οποίος εξακολουθεί να είναι μαζί μας και βλέπουμε σε όλες τις χώρες να αυξάνεται αριθμός κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων", είπε.

Αναφορικά με την Ελλάδα, η καθηγήτρια τόνισε πως δεν έχουμε τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά απαιτείται προσοχή.

Διευκρίνισε πως το αρχικό στέλεχος του ιού της Γουχάν δεν ανιχνεύεται πλέον και πως από τα μέσα του 2023 επικρατεί το στέλεχος ΧΒΒ.1, που έχει έναν αριθμό υπο-παραλλαγών.

Αυτό θα περιλαμβάνεται στο εμβόλιο Comirnaty (Pfizer), το οποίο θα διατεθεί στην Ελλάδα, ενώ αναμένονται της Moderna και της Novavax.

Η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε πως οι ανοσοκατεσταλμένοι στη χώρα μας είναι 200.000 και οι παχύσαρκοι εκατομμύρια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό