Σε χρόνιο πρόβλημα έχουν εξελιχθεί οι ελλείψεις αίματος, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσει στη μετάγγιση αιμοκαθαιρόμενων ασθενών και να αναβάλλονται χειρουργικές επεμβάσεις.

Σε ετήσια βάση, μεταγγίζονται 550.000 μονάδες αίματος, όσες ακριβώς συλλέγονται από τους αιμοδότες και η ποσότητα αυτή δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες.

Τον κώδωνα κινδύνου κρούει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος, καλώντας τους πολίτες να γίνουν εθελοντές αιμοδότες και να σώσουν ζωές.

Όπως αναφέρει, από τη δεκαετία του '70 που σταμάτησε η αιμοδοσία επ' αμοιβή, εισάγονται ετησίως περίπου 20.000 μονάδες αίματος από την Ελβετία.

Διατίθενται διαχρονικά στο νοσοκομείο "Αγία Σοφία", προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των αιμοκαθαιρόμενων ανηλίκων και ενηλίκων. Η αιμοκάθαρση των ενηλίκων γίνεται στο νοσοκομείο Παίδων, καθώς είναι γνωστό το ιστορικό τους από την παιδική τους ηλικία, όταν και ξεκίνησαν τη θεραπεία.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ εκτιμά πως, ένα από τα προβλήματα, είναι η απουσία κεντρικής διαχείρισης του αίματος, η οποία πρέπει να ανατεθεί στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, 96 νοσοκομεία στη χώρα διαθέτουν τράπεζα αίματος και τμήματα μεταγγίσεων. Με το αίμα που συλλέγουν από αιμοδότες καλύπτουν τις ανάγκες τους. Όταν οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες απευθύνονται στο ΕΚΕΑ ή σε άλλες αιμοδοσίες νοσοκομείων.

Το αίμα συντηρείται από 35 εως 42 ημέρες και οι αιμοδότες μπορούν να το προσφέρουν ανά τρίμηνο.

Χαρακτηρίζει πρωτοτυπία αυτό που γίνεται στη χώρα μας, να ζητείται, δηλαδή, από ασθενείς που πρόκειται να χειρουργηθούν να φέρουν αίμα στο νοσοκομείο. "Θα έπρεπε να φροντίζει το νοσοκομείο μέσω της κεντρικού διαχειριστή", τονίζει.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει πως είναι αξιοσημείωτο το ότι, όσο αίμα και εαν συλλέξουμε κατ, έτος, το καταναλώνουμε και πάλι έχουμε μεγάλη έλλειψη.

Αποδίδει το πρόβλημα στις παθογένειες του συστήματος, δηλαδή στις λίστες χειρουργείων, στη στελέχωση και στην έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης για έγκαιρη  αντιμετώπιση.

Σημειώνει, δε, πως πρέπει να ληφθούν μέτρα ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για αύξηση των αιμοδοτών: "Κάθε καλοκαίρι, λόγω διακοπών των αιμοδοτών, αντιμετωπίζουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα", εξηγεί, προτείνοντας να οργανώνονται αιμοδοσίες με κινητές μονάδες σε όλα τα σημεία της χώρας.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γονίδια οικογένειας από την Κολομβία ίσως "φρενάρουν" τη νόσο Alzheimer
Τι είναι οι ηλεκτρολύτες και σε ποιες τροφές τους βρίσκουμε
Περπάτημα: "Φάρμακο" κατά του πόνου στη μέση [μελέτη]