Οι νέοι έως 25 ετών διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο από τη χρήση κάνναβης, καθώς ο εγκέφαλός τους δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πλήρως. "Η εντατική χρήση κάνναβης έχει συχνά σοβαρές συνέπειες". Κλινικές έρευνες δείχνουν ότι η εντατική χρήση κάνναβης έχει αρνητικό αντίκτυπο στη μνήμη, τη μάθηση και την ανάκληση, καθώς και στην προσοχή, την επίλυση προβλημάτων, τη συλλογιστική και τη νοημοσύνη, γράφουν οι βουλευτές των χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων.

Σε ευάλωτα άτομα, υπάρχει επίσης δοσοεξαρτώμενη συσχέτιση με καταθλιπτικές διαταραχές, αυτοκτονικότητα, διπολικές διαταραχές, αγχώδεις διαταραχές και πρόσθετη κατάχρηση αλκοόλ και παράνομων ναρκωτικών. Η χρήση κάνναβης θα μπορούσε να προκαλέσει ψυχώσεις και να επιδεινώσει την πορεία των σχιζοφρενικών ψυχώσεων.

Λίγο πριν από την 1η ανάγνωση του νόμου για την κάνναβη στο γερμανικό κοινοβούλιο, που έχει προγραμματιστεί για σήμερα, οι βουλευτές ζητούν επιτακτικά να σταματήσει το νομοσχέδιο. "Το σχέδιο νόμου για την κάνναβη, το οποίο εγκρίθηκε από το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο στις 16 Αυγούστου 2023, είναι ανεύθυνο και οδηγεί σε λάθος κατεύθυνση. Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται το νόμο για τη νομιμοποίηση της κάνναβης και ταυτόχρονα προειδοποιεί για τους κινδύνους της κατανάλωσης", αναφέρεται στην πρόταση.

Η νομιμοποίηση της ιδιωτικής καλλιέργειας, κατοχής και κατανάλωσης για όλους τους ενήλικες θα οδηγήσει σε επέκταση της χρήσης κάνναβης, προειδοποιούν.

Ο νόμος δεν θα ανακουφίσει τη δικαιοσύνη ούτε θα μειώσει τη μαύρη αγορά. Από την άλλη πλευρά, αναμένουν μια τεράστια προσπάθεια επιβολής και παρακολούθησης. Δύσκολα θα είναι δυνατός ο έλεγχος της ιδιωτικής καλλιέργειας ή της τήρησης των ζωνών απαγόρευσης της κατανάλωσης.

Αντί της νομιμοποίησης, θα πρέπει να ανατεθεί σε έναν κατάλληλο φορέα, όπως το Ομοσπονδιακό Κέντρο Αγωγής Υγείας, μια μακροχρόνια εκστρατεία πρόληψης για να επιστήσει την προσοχή στους κινδύνους της κατανάλωσης κάνναβης.

Επιπλέον, οι βουλευτές προτρέπουν για περισσότερη έρευνα σχετικά με τις συνέπειες της μη ιατρικής χρήσης κάνναβης στην υγεία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου