Όλοι μας έχουμε σκεφτεί να ταΐσουμε τον σκύλο μας ανθρώπινο φαγητό, είτε επειδή δεν μπορούμε να αντισταθούμε στο βλέμμα που μας κοιτάει με λαχτάρα όσο τρώμε, είτε επειδή μας έμεινε αρκετό περίσσευμα και δεν θέλουμε να το πετάξουμε. Αυτή είναι μια λίστα με δικές σας τροφές που ο σκύλος σας μπορεί να καταναλώσει με ασφάλεια.

Μην ξεχνάτε, όμως: Η ανθρώπινη τροφή δεν πρέπει να είναι περισσότερο από 5-10% της διατροφής του σκυλιού σας. Το υπόλοιπο πρέπει να είναι τροφή για σκύλους, η οποία παρέχει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται.

Ζυμαρικά και ρύζι

Το σκυλί σας μπορεί να φάει μακαρόνια πού και πού, αρκεί να είναι σκέτα και καλομαγειρεμένα. Το καστανό ρύζι είναι καλή ιδέα να το ανακατέψετε μέσα στην κανονική τροφή για σκύλους για να κάνετε πιο ενδιαφέρον το γεύμα του.

Κρέας

Το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, ο άπαχος μοσχαρίσιος κιμάς και η μπριζόλα είναι πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης, οι οποίες βοηθούν τους σκύλους να γίνουν δυνατοί. Ισχύουν ορισμένοι κανόνες, όμως:

  • Μαγειρεύετε πάντα καλά το κρέας. Ποτέ μην το σερβίρετε ωμό ή λίγο ψημένο.
  • Αποφύγετε τα λιπαρά κομμάτια, συμπεριλαμβανομένου του μπέικον.
  • Κόψτε το κρέας - και οποιαδήποτε άλλη ανθρώπινη τροφή - σε μικρά κομμάτια που το σκυλί μπορεί να μασήσει εύκολα.
  • Τα παλιά ή χαλασμένα κρέατα δεν είναι κατάλληλη για τον σκύλο σας, όπως δεν είναι εντάξει για εσάς.

Λαχανικά

Τα λαχανικά δίνουν στο σκυλάκι σας βιταμίνες, φυτικές ίνες και λίγη έξτρα αίσθηση τραγανότητας. Δοκιμάστε να σερβίρετε αυτά τα ωμά λαχανικά ολόκληρα, τριμμένα ή ψιλοκομμένα: καρότο, αγγούρι, κολοκυθάκια, μαρούλι, πιπεριές και σέλινο. Ή μαγειρέψτε στον ατμό αυτά: πράσινα φασόλια, μπρόκολο, σπαράγγια, κουνουπίδι. Παραλείψτε το αβοκάντο, το οποίο μπορεί να αναστατώσει το στομάχι τους.

Ψωμί

Κομμάτια ψωμιού ολικής αλέσεως σε μέγεθος μπουκιάς κάνουν καλό στην υγεία του εντέρου τους. Αλλά μην τους δίνετε ωμή ζύμη, καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο στομάχι.

Φρούτα

Εκτός από τα σταφύλια και τις σταφίδες, τα περισσότερα φρούτα είναι εντάξει για τα σκυλιά. Δοκιμάστε φέτες μπανάνας ή μήλου, κομμάτια πεπόνι, βατόμουρα ή κομμάτια πορτοκαλιού.

Τροφές για να κρύψετε μέσα φάρμακα

Μερικοί σκύλοι αντιστέκονται στη λήψη χαπιών, ειδικά αν είναι μεγάλα ή μυρίζουν άσχημα. Για να το κάνετε πιο εύκολο, κρύψτε το σε φυστικοβούτυρο ή σε κιμά. Αν δεν λειτουργήσει ούτε αυτό, ρωτήστε τον κτηνίατρό σας για επιπλέον ιδέες.

Μπορώ να δώσω στον σκύλο μου οστά ζώων;

Μάλλον όχι. Είναι καλύτερα να μείνετε στα παιχνίδια μασήματος. Τα κόκαλα κοτόπουλου και γαλοπούλας δεν είναι ασφαλή για τους σκύλους, επειδή μπορούν εύκολα να σπάσουν σε αιχμηρά κομμάτια, αυξάνοντας πολύ τον κίνδυνο τραυματισμού. Ούτε όμως τα πιο μεγάλα κόκαλα είναι ασφαλή, όπως αυτά του βοδινού κρέατος - ειδικά αν είναι ωμά και μπορεί να περιέχουν ακόμα κομμάτια ωμού κρέατος με μικρόβια.

Αν έχουμε κάνει μεγάλο τραπέζι;

Το τραπέζι, ας πούμε, των γιορτών, μπορεί να προκαλέσει αμόκ στον μέσο σκύλο: Τόσες πολλές λιχουδιές, τόσος λίγος χρόνος. Φροντίστε όμως να μείνετε στο ύψος σας και να μην του δώσετε κάτι που δεν αναφέρθηκε πιο πάνω, και σε καμία περίπτωση μην βάλετε απλώς όλα τα απομεινάρια του φαγητού στο πιάτο του σκύλου. Τέλος, μη ξεχνάτε πως η σοκολάτα είναι άκρως επικίνδυνη για τα σκυλιά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]
Εκτός ΕΣΥ για 2 χρόνια ο Ν. Χαυτούρας για την αναρρωτική άδεια σε κατηγορούμενο της υπόθεσης των Τεμπών
Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες ανθρώπων με διαβήτη