Οι γυναίκες που πηγαίνουν να κάνουν το ετήσιο εμβόλιο γρίπης θα μπορούσαν να έχουν ισχυρότερη αντίδραση στο εμβόλιο σε σχέση με τους άντρες, αναφέρει νέα έρευνα του University of Montreal.

Αναλύθηκαν στοιχεία από 18 έρευνες όσον αφορά τις αντιδράσεις στο εμβόλιο, 34.000 ανθρώπων, και φάνηκε ότι εντός 7 ημερών από τον εμβολιασμό οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να έχουν αντίδραση στην περιοχή της ένεσης, καθώς και συστημικές αντιδράσεις όπως πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους και πυρετό.

Οι ερευνητές επίσης εξέτασαν τον κίνδυνο για διαφορετικά είδη αντίδρασης

  • Ο κίνδυνος για αντιδράσεις στην περιοχή της ένεσης ήταν 29% υψηλότερος στις νεότερες γυναίκες (18–64) και 43% υψηλότερος για τις μεγαλύτερες ( 65+) έναντι των αντρών.
  • Για τις συστημικές αντιδράσεις, ο κίνδυνος ήταν 25% υψηλότερος στις νεότερες γυναίκες και 27% υψηλότερος στις μεγαλύτερες.
  • ‘Οσον αφορά τις έντονες αντιδράσεις-πχ υψηλός πυρετός που εμποδίζει τις καθημερινές δραστηριότητες-ο κίνδυνος ήταν περίπου διπλάσιος στις γυναίκες έναντι των αντρών.

Η Marilou Kiely, PhD, σημείωσε ότι παρόλο που υπάρχει διαφορά μεταξύ των φύλων δεν είναι στην πραγματικότητα αρκετά μεγάλη για να είναι ανησυχητική.

Η έρευνα έδειξε ότι ο κίνδυνος ήταν μόνο 115 επιπλέον περιστατικά σε 1.000 εμβόλια όσον αφορά την περιοχή εμβολιασμού στο χέρι και 74 επιπλέον στα 1.000 για συστημικές αντιδράσεις.

Οι γυναίκες θα μπορούσαν να έχουν περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες από το εμβόλιο αλλά επίσης θα μπορούσαν να έχουν και περισσότερη προστασία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
19 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά