Συναγερμό για προγεμισμένες συσκευές τύπου πένας με ψευδή επισήμανση ως προς το φάρμακο για τον διαβήτη Ozempic, που χρησιμοποιείται και για την παχυσαρκία, σημαίνουν οι υπεύθυνοι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση, ο ΕΜΑ έχει ενημερωθεί πως οι παραπάνω συσκευές εντοπίστηκαν σε χονδρεμπόρους χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα στυλό, με ετικέτες στα γερμανικά, προέρχονται από χονδρεμπόρους στην Αυστρία και στη Γερμανία.

Τα στυλό έχουν αριθμούς παρτίδας, 2D barcodes και μοναδικούς σειριακούς αριθμούς από γνήσια πακέτα Ozempic. Στην ΕΕ, κάθε συσκευασία φαρμάκου έχει μοναδικό γραμμωτό κώδικα 2D και σειριακό αριθμό, ώστε να μπορεί να παρακολουθείται σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα σε όλη την ΕΕ.

Όταν σαρώθηκαν οι συσκευασίες του παραποιημένου Ozempic, οι σειρικοί αριθμοί φάνηκαν ανενεργοί, ειδοποιώντας έτσι τους χειριστές για πιθανή παραποίηση.

Υπάρχουν διαφορές στην εμφάνιση μεταξύ του παραποιημένου στυλό και του αρχικού στυλό. Μια εικόνα της παραποιημένης συσκευής τύπου πένας έχει δημοσιευτεί από τον γερμανικό οργανισμό φαρμάκων.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι παραποιημένα στυλό έχουν χορηγηθεί σε ασθενείς από νόμιμα φαρμακεία και δεν υπάρχουν αναφορές για βλάβη σε ασθενείς σε σχέση με το ψευδεπίγραφο φάρμακο.

Το θέμα διερευνάται επί του παρόντος από τις ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων της ΕΕ και την αστυνομία. Ο EMA βοηθά τις εθνικές αρχές στις έρευνές τους. Οι χονδρέμποροι και τα φαρμακεία στις επηρεαζόμενες χώρες έχουν προειδοποιηθεί για τις ύποπτες προσφορές του Ozempic σε χονδρεμπόρους. Επιπλέον, έχουν ειδοποιηθεί οι παράλληλοι διανομείς σε όλη την ΕΕ.

Οι τελευταίες αναφορές για παραποίηση έρχονται μετά την αύξηση της ζήτησης για το Ozempic, η οποία οδήγησε επίσης σε κατάσταση έλλειψης. 

Πληροφορίες για ασθενείς

Οι ασθενείς σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση ειδοποιούνται για αναφορές ότι έχουν εντοπιστεί πλαστογραφημένα στυλό Ozempic σε χονδρεμπόρους στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν μπορούν να αποκλειστούν περαιτέρω αναφορές.

Ελέγξτε το φυλλάδιο πληροφοριών ασθενούς για το Ozempic για να δείτε πώς θα πρέπει να είναι οι γνήσιες συσκευές τύπου πένας Ozempic.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε στυλό Ozempic που υποψιάζεστε ότι είναι παραποιημένο, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Εάν έχετε στυλό που δεν δείχνει τα χαρακτηριστικά της αρχικής συσκευής τύπου πένας, επιστρέψτε το αμέσως στο φαρμακείο σας και ακολουθήστε τις συμβουλές της εθνικής ιατρικής υπηρεσίας.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιο επηρεαζόμενο προϊόν έχει χορηγηθεί σε ασθενείς από νόμιμα φαρμακεία.

Εάν αγοράζετε φάρμακα μέσω Διαδικτύου, θα πρέπει να το κάνετε μόνο από νόμιμα φαρμακεία.

Πληροφορίες για επαγγελματίες Υγείας

Οι επαγγελματίες υγείας σε όλη την ΕΕ ειδοποιούνται για αναφορές ύποπτων προσφορών πλαστών στυλό Ozempic. Δεν μπορούν να αποκλειστούν περαιτέρω περιπτώσεις.

Συνιστάται στους χονδρεμπόρους και τα φαρμακεία να είναι προσεκτικοί όταν αγοράζουν Ozempic από προμηθευτές και ελέγχουν συσκευασίες στο σύστημα επαλήθευσης. Οποιεσδήποτε υποψίες θα πρέπει να αναφέρονται στην αρμόδια εθνική αρχή.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιο επηρεαζόμενο προϊόν έχει χορηγηθεί σε ασθενείς από νόμιμα φαρμακεία. Ωστόσο, οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να ελέγχουν τις συσκευές τύπου πένας κατά τη χορήγηση και να συμβουλεύουν τους ασθενείς σχετικά με τον τρόπο αναγνώρισης των παραποιημένων συσκευασιών.

Οι επαγγελματίες Υγείας θα πρέπει επίσης να υπενθυμίζουν στους ασθενείς να αγοράζουν φάρμακα μόνο από νόμιμα φαρμακεία.

Εάν έχετε στυλό ή εάν οι ασθενείς έρχονται σε εσάς με στυλό που ταιριάζουν με την εικόνα της παραποιημένης πένας που αναφέρεται παραπάνω ή δεν ταιριάζουν με εικόνες του γνήσιου προϊόντος ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να φαίνεται ύποπτο, ειδοποιήστε αμέσως την αρμόδια εθνική σας αρχή και ακολουθήστε τις συμβουλές τους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οφειλές νοσοκομείων: Αυξήθηκαν κατά 124% στη δεκαετία και κατά 295% στην πενταετία
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη