Αλλαγές στον θεσμό της υπηρεσίας υπαίθρου και κίνητρα σε γιατρούς που θέλουν να αποκτήσουν ειδικότητα Γενικής Ιατρικής και Παθολογίας δίνει το υπουργείο Υγείας.

Όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη, το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί έως το τέλος του έτους. 

Τόνισε πως υπάρχουν στην Ελλάδα αρκετοί γιατροί, οι οποίοι δεν επιλέγουν τη χώρα μας για επαγγελματική σταδιοδρομία. Πασράλληλα, μόνον το 6% επιλέγουν Γενική Ιατρική ή Παθολογία, ενώ το ποσοστό στην Ευρώπη είναι 26%. Στόχος - είπε - είναι να πιάσουμε σταδιακά ποσοστό από 10% έως 26%.

Σύμφωνα με την κ. Αγαπηδάκη, αλλάζει το μοντέλο των "αγροτικών" γιατρών υπαίθρου και θα υπάρχουν προσωπικοί γιατροί σε όλη τη χώρα.

Σημείωσε πως παύει ο θεσμός των γιατρών υπαίθρου, οι οποίοι θα μετατραπούν σε προσωπικούς γιατρούς υποχρεωτικής θητείας.

Σε έναν Δήμο 10.000 κατοίκων, θα υπάρχουν 5 προσωπικοί γιατροί. Τώρα, υπηρετούν 1.861 γιατροί και θα ανοίξουν επιπλέον 1.270 θέσεις (νέες προσλήψεις).

Για να επιλέξουν την ειδικότητα της Παθολογίας ή της Γενικής Ιατρικής, προβλέπονται ετήσιες αποδοχές 46.000 ευρώ μεικτά (καθαρά 36.000 ευρώ) τον χρόνο.

Εκτίμησε πως την επόμενη χρονιά θα έχουμε 2.500 νέους προσωπικούς γιατρούς και δυνατότητα σε κάθε πολίτη να εγγραφεί στον θεσμό.

Προανήγγειλε, επίσης, πιλοτικό πρόγραμμα επαναπατρισμού γιατρών από την Κύπρο και τη Μεγάλη Βρετανία. Η ήδη υπάρχουσα μειωμένη φορολογία, θα συνοδευτεί με ετήσιες αμοιβές από 100.000 έως 150.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν θα ισχύει εσαεί και θα έχει συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Οι προσωπικοί γιατροί θα έχουν βοηθό παρόχου ιατρικής φροντίδας (συντονιστής φροντίδας), ο οποίος δεν θα είναι γιατρός, αλλά θα πραγματοποιεί επισκέψεις κατ΄ οίκον και θα γνωρίζει εάν υπάρχει ανάγκη για κοινωνική φροντίδα.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας επισήμανε πως θα υπάρξουν και αλλαγές στον τρόπο εκπαίδευσης των γιατρών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Ξεκαθάρισε, επίσης, πως δεν πρόκειται να ενταχθούν στον θεσμό του προσωπικού γιατρού άλλες ειδικότητες, πλην των γενικών γιατρών και των παθολόγων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια