Ερλάνγκεν,

Της απεσταλμένης μας

Σοφίας Νέτα

 

Με τις εξελίξεις στην ιατρική τεχνολογία συναντήθηκαν πρόσφατα συντάκτες υγείας από την Ελλάδα, καθώς και εκπρόσωποι ΜΜΕ από άλλες χώρες της Ευρώπης,  έχοντας την ευκαιρία να επισκεφθούν το Κέντρο Καινοτομίας Ιατρικής Τεχνολογίας (Medical Valley) στο Erlangen της Γερμανίας, ως προσκεκλημένοι της εταιρείας Ιατρικής Τεχνολογίας Siemens Healthineers.

Σκοπός του ταξιδιού ήταν να ανακαλύψουν βιωματικά τους τρόπους με τους οποίους οι νέες τεχνολογίες μεταμορφώνουν σήμερα τις ιατρικές υπηρεσίες, τη διαχείριση των μονάδων Υγείας και τη ζωή των ασθενών. Στο Erlangen, έδρα της Siemens Healthineers, διευθυντικά στελέχη της εταιρείας υποδέχτηκαν τους προσκεκλημένους και τους ξενάγησαν στους χώρους του Κέντρου, ώστε να αποκομίσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με την επίδραση της τεχνολογικής καινοτομίας στην πρόσβαση στην Υγεία.

Ως πρωτοπόρος εταιρεία στο αντικείμενο αυτό, η Siemens Healthineers αναζητά και συλλέγει συστηματικά επαναστατικές ιδέες από όλα τα μέρη του κόσμου, τις οποίες μετατρέπει σε καινοτόμες λύσεις για την Υγεία. Εύλογα λοιπόν, επίκεντρο της επίσκεψης ήταν το Siemens Healthineers Experience Center, όπου οι επισκέπτες γνώρισαν τη μακροχρόνια ιστορία της εταιρείας και κατανόησαν πώς γεννιέται και υλοποιείται μια καινοτόμος λύση Υγείας.

Επιπρόσθετα, επισκέφθηκαν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Erlangen, όπου είδαν στην πράξη πώς αναβαθμίζεται το επίπεδο των υπηρεσιών σε μια πρότυπη μονάδα υγείας. To Medical Valley EMN (European Metropolitan Region Nuremberg) είναι μια από τις πιο δραστήριες και δυναμικές περιοχές Έρευνας και Ανάπτυξης Ιατρικής Τεχνολογίας παγκοσμίως. Εκεί, περισσότεροι από 250 εξειδικευμένοι οργανισμοί (ερευνητικά ινστιτούτα, βιομηχανικές μονάδες, φορείς υπηρεσιών υγείας αλλά και νεοφυείς επιχειρήσεις) δραστηριοποιούνται, υποστηρίζονται και συνεργάζονται με σκοπό να υλοποιήσουν και να εφαρμόσουν τις καινοτόμες ιδέες τους. Στο Siemens Healthineers Experience Center και συγκεκριμένα στον χώρο της έκθεσης, μια έκταση 1200 τ.μ., οι προσκεκλημένοι εξερεύνησαν από κοντά τον κόσμο των επιτευγμάτων της Siemens Healthineers, γνωρίζοντας περισσότερα από 50 προϊόντα και υπηρεσίες από το χαρτοφυλάκιό της. Στον τομέα των Ψηφιακών Λύσεων Υγείας (Digital Health Solutions) εξοικειώθηκαν με καινούριες τεχνολογίες και τις εφαρμογές τους σε κάθε τομέα της Ιατρικής.

Οι λύσεις Τεχνητής Νοημοσύνης, η τεχνολογία του Ψηφιακού Διδύμου Ασθενούς και οι λύσεις Απεικόνισης και θεραπείας, αναπτύσσονται και εξελίσσονται από την Siemens Healthineers σε προηγμένες πλατφόρμες και καλύπτουν όλες τις ανάγκες των επαγγελματιών υγείας, από τη διάγνωση έως τη θεραπεία και την παρακολούθηση των ασθενών. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων που προσφέρουν είναι η ακρίβεια και η ταχύτητα στη διάγνωση, η θεραπεία μέσω καθοδηγούμενης απεικόνισης, η εξατομίκευση της ιατρικής φροντίδας, η επιλογή της κατάλληλης για κάθε περίπτωση θεραπείας και η διαφύλαξη της ασφάλειας των ασθενών. Στον τομέα της Διαγνωστικής και Θεραπευτικής απεικόνισης, παρουσιάστηκαν εξελιγμένα μηχανήματα, όπως πρωτοποριακό σύστημα μαστογραφίας με καινοτόμα τεχνολογία απεικόνισης , αξονικός τομογράφος τεχνολογίας καταμέτρησης φωτονίων, PET/CT επόμενης γενεάς, μαγνητικός τομογράφος με δυνατότητα προσαρμογής στα ιδιαίτερα γνωρίσματα κάθε ασθενή, και προηγμένα απεικονιστικά μηχανήματα για την καθοδήγηση χειρουργικών επεμβάσεων. Αξίζει να σημειωθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Siemens Healthineers Experience Center, οι δημοσιογράφοι συναντήθηκαν με τους ανθρώπους της Siemens Healthineers, συμμετέχοντας ακόμη και σε προσωποποιημένες συζητήσεις μαζί τους.

Στο πλαίσιο των συναντήσεων αυτών, είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν τις ερωτήσεις τους και να κατανοήσουν καλύτερα τους λόγους που την καθιστούν μία από τις κορυφαίες εταιρείες ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού παγκοσμίως.

Κορυφαία στιγμή της επίσκεψης ήταν η συμμετοχή σε μια συναρπαστική εμπειρία Εικονικής Πραγματικότητας με τίτλο «Time is Brain Experience by Siemens Healthineers», η οποία παρουσιάζει την κλινική διαδρομή του εγκεφαλικού επεισοδίου από τα πρώτα συμπτώματα μέχρι τη θεραπευτική αντιμετώπιση στο νοσοκομείο, από την οπτική γωνία του ασθενούς, του νοσηλευτή στο ασθενοφόρο και του γιατρού.

Με την εμπειρία αυτή, οι συμμετέχοντες κατανόησαν την καθοριστική σημασία της ταχείας, ακριβούς και έγκαιρης παρέμβασης για τη ζωή του ασθενούς. Στον χώρο των κεντρικών εγκαταστάσεων της Siemens Healthineers πραγματοποιήθηκε επίσης ξενάγηση στο Μουσείο Ιστορίας Ιατρικής Τεχνολογίας, MedMuseum, με αρχικό σταθμό το πηνίο ρυθμιζόμενης επαγωγής , την πρώτη ιατρική συσκευή που κυκλοφόρησε το 1847 από τη Siemens & Halske και παρέμεινε με επιτυχία στην αγορά για πολλές δεκαετίες.

Σε μια ιστορική αναδρομή περίπου 150 χρόνων, οι δημοσιογράφοι παρακολούθησαν πώς εξελίχθηκε η ιατρική τεχνολογία από τότε έως σήμερα και πώς η Siemens παρέμεινε σταθερά πρωτοπόρος στην ακτινοδιαγνωστική, σπεύδοντας να αξιοποιήσει προς όφελος των ασθενών όλες τις σπουδαίες ανακαλύψεις, όπως τις ακτίνες Χ το 1895 και τη μαγνητική τομογραφία στο τέλος της δεκαετίας 1970. Παράλληλα, έμαθαν για την πορεία της εταιρείας μέσα στον χρόνο μέχρι τη μετονομασία του τμήματος Ιατρικής Τεχνολογίας της σε ‘Siemens Healthineers’ το 2016.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Erlangen, το οποίο είναι εξοπλισμένο με την πιο πρόσφατη τεχνολογία. Πρόκειται για μια υποδειγματικά οργανωμένη μονάδα υγείας που περιλαμβάνει 43 ειδικά τμήματα διοικούμενα από 8 τομείς και άλλα τόσα διεπιστημονικά τμήματα, με συνολικό δυναμικό περισσότερες από 1.300 κλίνες και με δυνατότητα να παρέχει πρώτη στην κατηγορία της ιατρική φροντίδα, τόσο για συνήθη όσο και σπάνια νοσήματα.

Στο νοσοκομείο αυτό που εφαρμόζει πρωτοπόρες διαγνωστικές μεθόδους και θεραπείες, αναφέρονται ασθενείς από όλο τον κόσμο και υποστηρίζονται από ειδικό Γραφείο Ασθενών (Patient Office) καθ’ όλη την παραμονή τους.

Το Νοσοκομείο πραγματοποιεί έρευνα που αναγνωρίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο και εκπονεί εκτεταμένο εκπαιδευτικό έργο με 4.500 εγγεγραμμένους φοιτητές.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού οι δημοσιογράφοι πραγματικά μεταφέρθηκαν από τη Siemens Healthineers σε ένα περιβάλλον Ιατρικής Καινοτομίας και κατανόησαν καλύτερα την τεχνολογία πίσω από τα τελικές λύσεις και προϊόντα που αξιοποιούνται στη διάγνωση και θεραπεία των νοσημάτων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία