Σοβαρά προβλήματα όρασης σε όλες τις ηλικίες παρατηρούν καθημερινά οι οφθαλμίατροι, κάνοντας λόγο για ραγδαία επιδείνωση στην εξέλιξη χρονίων νοσημάτων.

Ένας πολύ σημαντικός λόγος είναι ότι οι πολίτες στρέφονται σε μη ειδικούς, με συνέπεια σοβαρά οφθαλμικά προβλήματα να μην γίνονται αντιληπτά και να οδηγούν σε σοβαρότατα προβλήματα όρασης.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το προεδρείο της Ένωσης Οφθαλμιάτρων Ελεύθερων Επαγγελματιών, συνιστώντας προσοχή στα ακόλουθα:

  • Η χορήγηση διορθωτικών γυαλιών και η διενέργεια οποιασδήποτε οφθαλμολογικής πράξης ή εξέτασης εφόσον διενεργούνται χωρίς τη παρουσία οφθαλμιάτρου είναι παράνομες βάσει του ισχύοντος νόμου και επικίνδυνες για την οφθαλμική υγεία των ασθενών. Ο οφθαλμίατρός σας είναι ο μόνος που δύναται, με βάση την εκπαίδευση και την εξειδίκευσή του να εκτιμήσει συνολικά την οπτική σας λειτουργία,να αποκλείσει σχετιζόμενη παθολογία και να αντιμετωπίσει το όποιο πρόβλημα. Δεν εμπιστευόμαστε μη ιατρούς, που παράνομα διαφημίζουν τη διενέργεια οφθαλμολογικών πράξεων, χωρίς να μπορούν να εξετάσουν συνολικά τα μάτια μας.
  • Είναι κρίσιμη η σωστή ανάπτυξη της όρασης στις μικρές ηλικίες. Τα παιδιά πρέπει να εξετάζονται αποκλειστικά και μόνο από οφθαλμίατρο σε όσο το δυνατόν μικρότερη ηλικία,προκειμένου να αποκλειστεί συνολικά παράγοντας αμβλυωπίας, δηλαδή τεμπέλικου ματιού και μειωμένης όρασης. Δεν στρεφόμαστε σε μη οφθαλμιάτρους, που αδυνατούν να εξετάσουν συνολικά και αξιόπιστα τα παιδιά μας!
  • Δεν αγοράζουμε οποιοδήποτε κολλύριο από τα φαρμακεία, χωρίς να προηγηθεί εξέταση ή συμβουλή του οφθαλμιάτρου μας. Αντιμετωπίζουμε καθημερινά σοβαρές επιπλοκές από αλόγιστη και μη συνταγογραφημένη από οφθαλμίατρο χρήση φαρμακευτικής αγωγής. Ακόμα και ένα απλό,καθημερινό κολλύριο μπορεί να επιφέρει σοβαρά προβλήματα όταν χορηγείται χωρίς να προηγηθεί διάγνωση.

Το προεδρείο της Ένωσης κάνει λόγο για ραγδαία επιδείνωση στην εξέλιξη χρονίων νοσημάτων (γλαύκωμα και ωχροπάθειες) σε ασθενείς, που επιλέγουν να μην παρακολουθούνται συστηματικά απ τον οφθαλμίατρό τους.

Όπως αναφέρει, οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα δεν καλύπτονται από την απλή συνταγογράφηση της αγωγής τους από γενικούς ιατρούς ή παθολόγους. Μόνο η συστηματική και λεπτομερής εξέταση απ τον οφθαλμίατρό τους, μπορεί να εξασφαλίσει τη καλύτερη δυνατή εξέλιξη της νόσου. Η οφθαλμική υγεία προυποθέτει πρόληψη και εξειδικευμένη εξέταση.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκτός κινδύνου η 21χρονη που μαχαιρώθηκε στην Ερμού
Πώς επηρεάζει η ομάδα αίματος την υγεία μας
Μεγάλη αύξηση των θανάτων λόγω αλκοόλ στις ΗΠΑ