Η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) της Επιτροπής υπέγραψε σύμβαση με την εταιρεία Meridian Medical Technologies, LLC, για την προμήθεια έως και 100.080 κύκλων θεραπείας του Tecovirimat SIGA, ενός φαρμακοθεραπευτικού σκευάσματος κατά της ευλογιάς των πιθήκων, της ευλογιάς και της ευλογιάς των βοοειδών που λαμβάνεται από το στόμα.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, δήλωσε σχετικά:

«Πέρυσι, η ΕΕ και τα κράτη μέλη συνεργάστηκαν για να θέσουν γρήγορα και επιτυχώς υπό έλεγχο την επιδημική έξαρση της ευλογιάς των πιθήκων. Ωστόσο, όπως συνεχίζει να μας υπενθυμίζει ο κορωνοϊός, πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση και ετοιμότητα για κάθε σενάριο, σε περίπτωση που τα κρούσματα αυξηθούν εκ νέου στο μέλλον. Γι’ αυτό, θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι τα απαραίτητα φαρμακοθεραπευτικά μέσα είναι πάντα διαθέσιμα για τη θεραπεία όσων έχουν ανάγκη. Σε μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να ενισχύσουμε σημαντικά τις ικανότητές μας όσον αφορά την ετοιμότητα και την αντίδρασή μας».

Η εν λόγω σύμβαση-πλαίσιο κοινής προμήθειας αποσκοπεί στην κάλυψη των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αναγκών 13 συμμετεχουσών χωρών. Συμπληρώνει το απόθεμα που είναι διαθέσιμο σε επίπεδο ΕΕ στο πλαίσιο του rescEU, το οποίο δημιουργήθηκε κατά την κορύφωση της έξαρσης για την αντιμετώπιση των πλέον άμεσων αναγκών.

Από τις αρχές της επιδημικής έξαρσης της ευλογιάς των πιθήκων τον Μάιο του 2022, η Επιτροπή διασφάλισε τη διαθεσιμότητα αρκετών εμβολίων και φαρμακοθεραπευτικών μέσων, υπογράφοντας σύμβαση άμεσης προμήθειας για την αγορά εμβολίων και διοργανώνοντας διάφορες κοινές προμήθειες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά