Ασθενείς που κατέγραψαν περισσότερη δραστηριότητα περπατήματος πριν υποβληθούν σε εγχείρηση, άσχετα από την πολυπλοκότητά της ή την κατάσταση υγείας τους, είχαν 51% μειωμένες πιθανότητες για μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Αυτό έδειξε έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο American College of Surgeons (ACS) Clinical Congress 2023.

Οι ερευνητές ανέλυσαν πληροφορίες για την υγεία 475 ανθρώπων που χρησιμοποίησαν συσκευή η οποία φοριέται σαν ρολόι και μετρούσε τα καθημερινά τους βήματα.

Στόχος να εξεταστεί η σχέση μεταξύ σωματικής δραστηριότητας όπως μετράται από το Fitbit και μετεγχειρητικών επιπλοκών εντός 90 ημερών.

Τα στοιχεία για τη φόρμα των ασθενών δεν περιορίστηκαν στην περίοδο αμέσως μετά την εγχείρηση. Η διάρκεια της δραστηριότητας θα μπορούσε να είναι 6 μήνες ή αρκετά χρόνια πριν την εγχείρηση.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε διάφορες εγχειρήσεις, όπως γενική, ορθοπεδική και νευροχειρουργική. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 57 έτη.

Οι γυναίκες αποτελούσαν το 74,7% των συμμετεχόντων και το 85,2% των συμμετεχόντων ήταν λευκοί.

Περίπου το 12,6% των συμμετεχόντων είχε επιπλοκή εντός 90 ημερών από την εγχείρηση.

Οι πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκής εντός 30 ημερών μετά την εγχείρηση ήταν 45% χαμηλότερες αν οι ασθενείς ξεπερνούσαν τα 7.500 βήματα την ημέρα πριν την εγχείρηση έναντι λιγότερων από αυτό το νούμερο.

Μετά από προσαρμογή για συννοσηρότητες, ΔΜΣ, φύλο, φυλή και πολυπλοκότητα της εγχείρησης, οι πιθανότητες επιπλοκής ήταν 51% χαμηλότερες αν οι ασθενείς είχαν στοιχεία Fitbit που έδειχναν ότι είχαν ξεπεράσει τα 7.500 βήματα ημερησίως πριν την εγχείρηση.

Περιορισμός της έρευνας ήταν ότι τα διαθέσιμα στοιχεία Fitbit προήλθαν από μια λιγότερο ποικίλη ομάδα ασθενών.

 

Πηγές:
American College of Surgeons

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι τροφές που μας ενυδατώνουν
Γονιδιακή μετάλλαξη μπορεί να δείχνει προς νέα γενετική μορφή της νόσου Alzheimer
Γονιδιακή θεραπεία βελτίωσε την όραση σε ανθρώπους με κληρονομική τύφλωση