Λεπτομέρειες για τον νεοδημιουργηθέντα μηχανισμό αλληλεγγύης, που αναπτύχθηκε από την Ομάδα Διεύθυνσης Ελλείψεων Φαρμάκων, δημοσιοποίησε χθες ο Ευρωπαϊκός Οραγανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Όπως έγινε γνωστό, ο εθελοντικός μηχανισμός επιτρέπει στα κράτη μέλη να αλληλοϋποστηρίζονται ενόψει μιας κρίσιμης έλλειψης φαρμάκων.

Ο μηχανισμός αλληλεγγύης, βασίζεται σε μια άτυπη οργάνωση κατά τη διάρκεια του COVID-19. Επιτρέπει σε κάθε κράτος μέλος που αντιμετωπίζει μια κρίσιμη έλλειψη που έχει κλιμακωθεί, να ζητήσει βοήθεια από άλλα κράτη μέλη για την απόκτηση αποθεμάτων φαρμάκων.

Ο μηχανισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο υπό πολύ περιορισμένες συνθήκες και αναπτύχθηκε ως έσχατη λύση για τα κράτη μέλη αφού έχουν εξαντλήσει όλες τις άλλες δυνατότητες.

Συμπληρώνει μια σειρά από ενέργειες που μπορεί να πραγματοποιήσει η Ομάδα Διεύθυνσης Ελλείψεων Φαρμάκων (MSSG) για την αντιμετώπιση των κρίσιμων ελλείψεων στην ΕΕ.

Δημοσιοποιήθηκε, επίσης, και μία σχετική εργαλειοθήκη, η οποία περιλαμβάνει συστάσεις για την παρακολούθηση της προσφοράς και της ζήτησης, μια προσέγγιση που χρησιμοποιήθηκε για την αντιμετώπιση των εκτεταμένων κρίσιμων ελλείψεων αντιβιοτικών κατά την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα του 2022/2023.

Η Ομάδα Διεύθυνσης Ελλείψεων Φαρμάκων συστάθηκε βάσει του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/123, ο οποίος ενισχύει τον ρόλο του ΕΜΑ στην ετοιμότητα και τη διαχείριση κρίσεων φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

Ρόλος του είναι να παρακολουθούνται οι ελλείψεις και να διασφαλίζεται η σθεναρή ανταπόκριση σε σημαντικά γεγονότα ή καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τη Δημόσια Υγεία και να συντονίζει επείγουσες ενέργειες για την προμήθεια φαρμάκων εντός της ΕΕ. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]