Η διάγνωση κολπικής μαρμαρυγής συνδέεται με 45% αυξημένο κίνδυνο ελαφράς νοητικής εξασθένησης, έδειξε έρευνα σε ομάδα 4,3 εκατομμυρίων ανθρώπων στη Βρετανία.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου και πολλές συννοσηρότητες θα μπορούσαν να διευκολύνουν την εξέλιξη της ελαφράς νοητικής εξασθένησης σε άνοια, σε αυτή την ομάδα.

Οι ερευνητές εντόπισαν 233.833 ανθρώπους με κολπική μαρμαρυγή και 233.747 χωρίς.

Εκτός από τον αυξημένο κατά 45% κίνδυνο, η έρευνα έδειξε ότι μεγαλύτερη ηλικία, ιστορικό κατάθλιψης, γυναικείο φύλο, εγκεφαλικό και μεγάλη συννοσηρότητα συνδέονταν με υψηλότερο κίνδυνο ελαφράς νοητικής εξασθένησης.

Όμως, αυτοί οι παράγοντες δεν τροποποίησαν τη σχέση μεταξύ κολπικής μαρμαρυγής και ελαφράς νοητικής εξασθένησης. Για ανθρώπους άνω των 74 ετών η κολπική μαρμαρυγή και η ελαφρά νοητική εξασθένηση συχνά διαγνώστηκαν όταν εντοπίστηκαν πολλές συννοσηρότητες όπως διαβήτης, κατάθλιψη και υπερχοληστερολαιμία.

Ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή που αντιμετωπίστηκαν με digoxin δεν εμφάνισαν αυξημένο κίνδυνο ελαφράς νοητικής  εξασθένησης.

Ο κίνδυνος ελαφράς νοητικής εξασθένησης ήταν υψηλότερος σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή που δεν έλαβαν αντιπηκτικά και θεραπεία με αμιωδαρόνη. Ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή που τα έλαβαν δεν είχαν κίνδυνο για ελαφρά νοητική εξασθένηση.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης 1.117 άνθρωποι διαγνώστηκαν με άνοια κατά τη διάγνωση ή μετά την ελαφρά νοητική εξασθένηση.

Η κολπική μαρμαρυγή συνδεόταν με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας σε όσους είχαν εμφανίσει ελαφρά νοητική εξασθένηση. Το φύλο, το κάπνισμα, το άσθμα, η ΧΝΝ και πολλές συννοσηρότητες συνδέονταν με αυξημένο επακόλουθο κίνδυνο άνοιας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JACC: Advances.

Πηγές:
JACC: Advances.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου