Τρεις συρροές κρουσμάτων σαλμονέλλωσης από κεμπάπ κοτόπουλου, έχουν καταγραφεί τις τελευταίες μέρες σε ισάριθμες ευρωπαϊκές χώρες.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν, σε σημερινή έκθεση, οι υπεύθυνοι του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Όπως επισημαίνουν, οι αρχές της Αυστρίας, της Δανίας και της Ιταλίας διερεύνησαν 10 προϊόντα διατροφής (έξι μολυσμένα από Salmonella Enteritidis ST11 cluster 1 ή/και cluster 2) από επτά τελικούς παραγωγούς στην Πολωνία και έναν σε Αυστρία.

Τα στοιχεία ιχνηλασιμότητας αποκάλυψαν ότι τρία κεμπάπ μολυσμένα με σαλμονέλα μοιράζονταν έναν αριθμό πολωνικών επιχειρήσεων τροφίμων. Για το ύποπτο κεμπάπ υπάρχουν κοινά σημεία μόλυνσης στην Αυστρία, στη Δανία και στην Ιταλία.

Από την 1η Ιανουαρίου έως τις 24 Οκτωβρίου, έχουν αναφερθεί 335 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα Salmonella Enteritidis ST11 που ανήκουν σε τρεις διακριτές μικροβιολογικές ομάδες σε 14 χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που εμφάνισαν τη λοίμωξη ανέφεραν κατανάλωση κρέατος κοτόπουλου, συμπεριλαμβανομένων του κεμπάπ. Εννέα ασθενείς χρειάστηκαν νοσηλεία και ένας (στην Αυστρία) έχασε τελικά τη ζωή του.

Μετά τη συλλογή γονιδιωματικών πληροφοριών, αποκαλύφθηκε παρουσία των στελεχών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με τα περισσότερα δείγματα, ωστόσο, να προέρχονται από την Πολωνία.

Οι ειδικοί του ECDC σημειώνουν πως, δεδομένου ότι η πηγή δεν έχει εντοπιστεί, είναι πιθανό να εμφανιστούν νέα κρούσματα ή έξαρση σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου
Ανακοίνωση γιατρών του ΕΚΠΑ και του νοσοκομείου "Αττικόν" για τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου