Η Biontech και η Pfizer έδωσαν στη δημοσιότητα ενημερώνοντας για τα πρώτα θετικά αποτελέσματα που αφορούν το συνδυαστικό mRNA εμβόλιο κατά της γρίπης και της CoViD. Οι συνθέσεις και συνδυασμοί του εμβολίου που διερευνήθηκαν στη μελέτη φάσης Ι/ΙΙΙ είναι ασφαλείς και προκαλούν ισχυρές ανοσολογικές αποκρίσεις και αντιδράσεις κατά των στελεχών γρίπης Α, Β και SARS-CoV-2.

Η επιχειρηματική κοινοπραξία Biontech/Pfizer ανακοίνωσε χθες τα θετικά στοιχεία προερχόμενα από μια μελέτη φάσης Ι/ΙΙΙ (NCT05596734) που αξιολογεί την ασφάλεια, την ανεκτικότητα και την ανοσογονικότητα διαφόρων συνδυαστικών mRNA εμβολίων κατά της γρίπης και της CoViD -19 σε υγιείς ενήλικες ηλικίας 18 έως 64 ετών.

Τα υποψήφια εμβόλια συγκρίθηκαν στη μελέτη με ένα εγκεκριμένο τετραδύναμο εμβόλιο γρίπης και με το δισθενές εμβόλιο CoViD-19 των εταιρειών, προσαρμοσμένο στην παραλλαγή Omicron BA.4/5.

Αυτό έδειξε ότι τα σκευάσματα του συνδυασμένου εμβολίου προκαλούν ισχυρές ανοσολογικές αποκρίσεις κατά των στελεχών γρίπης Α, γρίπης Β και SARS-CoV-2. Επιπλέον, το προφίλ ασφάλειας είναι παρόμοιο με εκείνο του εμβολίου κατά της CoViD -19.

Τα υποψήφια εμβόλια πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια για εμβόλια εγκεκριμένα από τις ρυθμιστικές αρχές.

Τα δεδομένα ανοσογονικότητας από τα δοκιμασμένα σκευάσματα συνδυασμένου εμβολίου δείχνουν ότι οι σημειακές εκτιμήσεις για τον λόγο γεωμετρικού μέσου τίτλου (GMT) πληρούν τα κριτήρια που απαιτούνται για εμβόλια εγκεκριμένα από τις ρυθμιστικές αρχές κατά των αντίστοιχων στελεχών γρίπης και SARS-CoV-2.

Οι σημειακές εκτιμήσεις για την σχέση GMT όλων των στελεχών του εμβολίου γρίπης σε σύγκριση με τα υποψήφια κύρια σκευάσματα ήταν >1 σε σύγκριση με εγκεκριμένο τετραδύναμο εμβόλιο γρίπης (QIV) που χορηγήθηκε ταυτόχρονα με το εμβόλιο CoViD -19 της Biontech/Pfizer.

"Αυτά τα αρχικά αποτελέσματα από τη δοκιμή Φάσης Ι/ΙΙΙ του συνδυασμού των υποψήφιων εμβολίων γρίπης και CoViD-19 είναι ενθαρρυντικά.

Το εμβόλιο έχει τη δυνατότητα να ανακουφίσει τις επιπτώσεις δύο αναπνευστικών ασθενειών με έναν και μόνο εμβολιασμό, και θα μπορούσε να απλοποιήσει τις πρακτικές εμβολιασμού για τους χρήστες, τους εμβολιαζόμενους και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο", δήλωσε η δρ. Annaliesa Anderson, FAAM, Senior Vice President και επικεφαλής της Έρευνας και Ανάπτυξης Εμβολίων της Pfizer.

Μια βασική δοκιμή Φάσης ΙΙΙ για την αξιολόγηση των συνδυασμένων σκευασμάτων εμβολίου αναμένεται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες. Τα δεδομένα από τη δοκιμή φάσης Ι/ΙΙ θα αξιολογηθούν και θα  δημοσιευθούν σε επιστημονικό περιοδικό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
19 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά