Μαζικά κρούσματα κρυπτοσποριδίωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο και αυξημένα, σε σχέση με το παρελθόν, στην Ιρλανδία, στην Ολλανδία και στο Λουξεμβούργο, καταγράφουν οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Σε σημερινή έκθεση επισημαίνεται πως, από τα μέσα Αυγούστου έως τα μέσα του μήνα, το Κέντρο Παρακολούθησης Υγείας της Ιρλανδίαςέχει καταγράψει 656 κρούσματα. Οι 51 από τους παθόντες είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στο Salou της Καταλονίας.

Πολύ μεγάλη αύξηση έχει καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου από τα μέσα Αυγούστου έχουν επιβεβαιωθεί 2.411 κρούσματα, εκ των οποίων τα 2.032 στην Αγγλία. Από το σύνολο των παθόντων, οι 215 (55%) ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό 14 μέρες πριν νοσήσουν. Οι 96 (45%) είχαν ταξιδέψει στην Ισπανία (στην ηπειρωτική χώρα και στις Βαλεαρίδες Νήσους).

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του ECDC, ασυνήθιστη αύξηση στα κρούσματα κρυπτοσποριδίωσης σημειώθηκε και σε άλλες δύο χώρες.

Στην Ολλανδία, 129 κρούσματα επιβεβαιώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2023, σε σύγκριση με μέσο όρο 72 περιπτώσεων τον Σεπτέμβριο για την περίοδο 2016 - 2019.

Στο Λουξεμβούργο, υπήρξαν επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 97 περιπτώσεις έως και την προηγούμενη εβδομάδα, σε σύγκριση με 21 κρούσματα την ίδια περίοδο του 2022.

Οι υπεύθυνοι του Κέντρου αναφέρουν πως η αύξηση μπορεί να οφείλεται σε συνδυασμό των παραγόντων που σχετίζονται με τα ταξίδια και τις ακραίες κλιματικές συνθήκες (κύματα καύσωνα, έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες) που επηρέασαν τη νότια Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι.

Τι είναι

Εξηγούν πως η κρυπτοσποριδίωση είναι μια παρασιτική ασθένεια, που μεταδίδεται κόπρανο-στοματικά, μέσω κατάποσης μολυσματικών ωοκύστεων, με απευθείας επαφή με μολυσμένα άτομα ή ζώα ή μέσω μολυσμένου νερού και τροφίμων.

Οι ωοκύστεις Cryptosporidium μπορούν επιβιώνουν για μήνες σε υγρό έδαφος ή νερό και επιβιώνουν σε δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες (ζέστη ή κρύο) για εκτεταμένες χρονικές περιόδους.  Είναι συνήθως ανθεκτικές στα περισσότερα κοινά απολυμαντικά, όπως το χλώριο.

Σε υγιή άτομα, η μόλυνση μπορεί να είναι ασυμπτωματική. Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι υδαρής διάρροια που υποχωρεί μέσα σε μερικές εβδομάδες. Ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό μπορεί να αναπτύξουν απειλητική για τη ζωή διάρροια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: στην τελική ευθεία για μια συμφωνία που θα αφορά τις πανδημίες
Αίτημα στο ΑΣΕΠ για προκήρυξη 1.137 θέσεων λοιπού, πλην νοσηλευτικού, προσωπικού σε νοσοκομεία - ΕΚΑΒ
Γεωργιάδης για καταγγελίες Καλλιάνου: Δεν παρεμβαίνω για εξεύρεση κρεβατιού σε ΜΕΘ