Από την αρχή του νέου έτους θα ξεκινήσουν οι αλλαγές στις διοικήσεις των νοσοκομείων. Θα ακολουθήσει αξιολόγησή τους και έλεγχος πεπραγμένων.

Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Σημείωσε πως βασικό μέλημα του υπουργείου και της κυβέρνησης ειναι η πλήρης αναδιάρθρωση και αναβάθμιση του ΕΣΥ κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. "Η συνεχής αξιολόγηση των διοικήσεων των νοσοκομείων, καθώς και ο έλεγχος των πεπραγμένων τους, εξυπηρετεί αυτή τη διαδικασία αναδιάρθρωσης", επισήμανε, για να διευκρινίσει:

"Οι νέες διοικήσεις των νοσοκομείων θα επιλέγονται με αντικειμενικά κριτήρια και θα πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, που θα συνδυάζουν εμπειρία και ικανότητα σε ζητήματα Υγείας και διοίκησης. Η αξιολόγησή τους, θα αποτελέσει μια θεσμοθετημένη διαδικασία, η οποία θα τους κρίνει στη βάση καθορισμένων στόχων, από την αρχή της θητείας τους".

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, η αναδιάρθρωση του τρόπου διοίκησης, θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τις αρχές του νέου έτους και θα αποτελέσει μια από τις διαδικασίες που θα οδηγήσουν το ΕΣΥ στην επόμενη μέρα.

Σε σχέση με την απομάκρυνση τριών διοικητών, τόνισε πως - από την αρχή της θητείας του - ήρθε σε επικοινωνία με όλους τους παράγοντες του χώρου της Υγείας και κυρίως με τις ηγεσίες των νοσοκομείων και το ιατρικό προσωπικό, στους οποίους και παρουσίασε την πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει:

"Ζήτησα, λοιπόν, την επαγρύπνησή τους και τη συνεχή προσοχή τους, στα ζητήματα που άπτονται της υγιεινής των χώρων και της λειτουργίας των βασικών δραστηριοτήτων του νοσοκομείου, για την, κατά το δυνατόν, καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών. Αυτή είναι η πυξίδα και η κατεύθυνση με την οποία λειτουργούμε, έτσι ώστε να αποτρέπουμε καθυστερήσεις και κρίσεις, που μπορούν να αποφευχθούν", είπε

Οργανισμοί

Για τις διοικήσεις των Οργανισμών του χώρου της Υγείας, όπως ΕΟΦ, ΕΟΔΥ και ΕΟΠΥΥ, σημείωσε πως ο σχεδιασμός μας, είναι να εκσυγχρονιστούν: "Θέλουμε να στελεχώσουμε τους οργανισμούς, αυτούς, με νέο επιστημονικό δυναμικό, ικανό, μαζί με τις διοικήσεις, να φέρει σε πέρας το έργο βελτίωσης των υπηρεσιών Υγείας προς τους πολίτες".

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως βασικός στόχος είναι η πλήρης και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε ένα σύγχρονο και ευρωπαϊκού τύπου, ΕΣΥ. Όπως είπε, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία κτιριακής αναβάθμισης Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκομείων και θα ακολουθήσουν και επιμέρους Κέντρα Υγείας, που αποτελούν την πρώτη εικόνα του ΕΣΥ για τον πολίτη.

Ανακοίνωσε, δε, πως - μέχρι το τέλος του χρόνου - θα αρχίσει η λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας για την καταχώρηση της λίστας των χειρουργείων, η οποία θα είναι σε θέση να μας παρέχει συνεχή ενημέρωση για τις αναμονές και θα μειώσει τις καθυστερήσεις στην παροχή της απαιτούμενης περίθαλψης στους ασθενείς.

Κεραμέως

Μιλώντας χθες στη Βουλή, η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως διευκρίνισε πως η διαδικασία επιλογής διοικήσεων στο Δημόσια υπάγεται πλέον στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ, για ενίσχυση της διαφάνειας και της αντικειμενικότητας.

Ανέφερε χαρακτηριστικά πως προγραμματίζεται να εκδοθεί μία ενιαία προκήρυξη για τους 120 διοικητές νοσοκομείων, αντί για 120 ξεχωριστές προκηρύξεις και 120 ξεχωριστές διαδικασίες. Με τον τρόπο αυτό - είπε - εξοικονομούνται ανθρώπινοι πόροι, εργατοώρες, χρόνος και δημόσιο χρήμα.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια