Το ετήσιο εμβόλιο γρίπης είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προστατευτεί κάποιος από λοίμωξη ή σοβαρή νόσηση-αλλά δεν αρέσουν σε όλους τα εμβόλια.

Τώρα, υπάρχουν μερικά πιθανώς καλά νέα για όσους φοβούνται τις βελόνες: Ένα εμβόλιο, σε ρινικό σπρέι, για τη γρίπη, που θα μπορεί κάποιος να προμηθευτεί στο σπίτι είναι στον ορίζοντα.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ εξετάζει μια αίτηση για κατ' οίκον χρήση ενός εμβολίου γρίπης σε ρινικό σπρέι, της AstraZeneca. Το ρινικό σπρέι κυκλοφορεί στην αγορά από το 2003, αλλά η AstraZeneca ζητά τώρα από τον FDA να επιτρέψει σε ενήλικες ηλικίας 18 έως 49 ετών να μπορούν να κάνουν μόνοι τους το εμβόλιο ή να το κάνουν σε παιδιά ηλικίας 2 έως 17 ετών.

Ο FDA πρόκειται να λάβει απόφαση κατά τους πρώτους μήνες του 2024, δήλωσε η Lisa Glasser, της AstraZeneca. Εάν εγκριθεί, αναμένεται να είναι διαθέσιμο για αυτοχορήγηση για την περίοδο γρίπης 2024/2025.

Έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα ηλικίας άνω των 18 μπορούν να χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο με ρινικό εκνέφωμα ή να το χορηγήσουν σε άλλους όταν τους δίνονται οδηγίες χωρίς καμία πρόσθετη καθοδήγηση. Επιπλέον, τα ρινικά εμβόλια είναι εξίσου αποτελεσματικά με άλλους τύπους εμβολίων κατά της γρίπης, είπε η Glasser.

Ωστόσο, δεν πρέπει όλοι να το χρησιμοποιούν.

Άτομα που είναι αλλεργικά στα αυγά ή σε οποιοδήποτε ανενεργό συστατικό του εμβολίου, καθώς και όσοι είχαν κάποτε μια απειλητική για τη ζωή αντίδραση στα εμβόλια της γρίπης δεν πρέπει να το χρησιμοποιούν. Δεδομένου ότι είναι ένα ζωντανό εμβόλιο, τα παιδιά κάτω των 2 ετών και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα δεν θα πρέπει επίσης να το κάνουν. Το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν είναι επίσης τόσο αποτελεσματικό όσο άλλα εμβόλια γρίπης για άτομα άνω των 50 ετών, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιουλία Τσέτη στο iatronet.gr: Αυτό είναι το όραμά μου για τον ΣΕΒ
Απάντηση Γεωργιάδη στις αιτιάσεις για την κάλυψη του Conference Cup από το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός"
Κερδίζει την πατέντα για το εμβόλιο Covid η Moderna