Η φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline (GSK) μπορεί να αναφερθεί σε ένα ακόμη εκπληκτικά ισχυρό τρίμηνο από πλευράς κύκλου εργασιών. Η διοίκηση με επικεφαλής την διευθύνουσα σύμβουλο, Emma Walmsley, ανέβασε τον πήχη για δεύτερη φορά φέτος, αφού η βρετανική εταιρεία κατάφερε να αντισταθμίσει την πτώση των πωλήσεων των φαρμάκων κατά της CoViD με ένα απροσδόκητα μεγάλο κύκλο εργασιών κατά το τρίτο τρίμηνο.

Πάνω απ' όλα, οι πωλήσεις του ακόμη σχετικά νέου εμβολίου κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) πήγαν πολύ καλύτερα από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές.

Η εταιρεία αναμένει τώρα ότι οι πωλήσεις για το σύνολο του έτους θα αυξηθούν κατά 12 έως 13%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή της . Όταν η διοίκηση αύξησε για τελευταία φορά τους στόχους της τον Ιούλιο, το σχέδιο ήταν για αύξηση 8 - 10%. Το 2023, ο Όμιλος θέλει να αυξήσει τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη του ελαφρώς περισσότερο από τον κύκλο εργασιών του.

Ο στόχος είναι τώρα 13 -15% (προηγουμένως: 11- 13%). Όλοι οι στόχοι έχουν υπολογιστεί σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες και δεν περιλαμβάνουν την φθίνουσα δραστηριότητα της CοViD.

Κατά το προηγούμενο τρίμηνο, η GlaxoSmithKline επωφελήθηκε κυρίως από μια ισχυρή δραστηριότητα εμβολιασμού.

Ο εμβολιασμός κατά του RSV - Arexvy, για παράδειγμα, απέφερε κέρδη τη τάξεως των 700 εκατομμυρίων βρετανικές λιρών (801 εκατομμύρια ευρώ). Οι αναλυτές ανέμεναν λιγότερο από το μισό ποσό. Ο κύκλος εργασιών επίσης με το εμβόλιο Shingrix κατά του έρπητα ζωστήρα συνεχίζουν επίσης να αναπτύσσεται έντονα.

Συνολικά, οι πωλήσεις του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 4% σε ετήσια βάση και ανέρχεται σε ποσό που αντιστοιχεί συνολικά σε 8,1 δισεκατομμύρια λίρες. Προσαρμοσμένη για τις συναλλαγματικές επιδράσεις και εξαιρουμένων των εσόδων του CoViD, η αύξηση ήταν 16% και συνεπώς εξακολουθεί να είναι ελαφρώς πάνω από το νέο στόχο για το τρέχων έτος.

Η GSK ανακοίνωσε προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη λίγο κάτω από 2,8 δισεκατομμύρια λίρες, τα οποία ήταν προσαρμοσμένα σε συναλλαγματικές διαφορές 15% περισσότερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι θετικές επιδράσεις αποτίμησης από τις υποχρεώσεις και το διατηρούμενο μερίδιο του καταναλωτικού τμήματος Haleon, το οποίο αποσχίστηκε πέρυσι, είχαν επίσης θετική επίδραση εδώ.

Το τελικό αποτέλεσμα για τους μετόχους ήταν κέρδη ύψους περίπου 1,5 δισ. λιρών, σχεδόν διπλάσια σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Πηγές:
Ausstria Presse Agentur - APA/dpa-AFX

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι υποστηρικτές του Eliza δίπλα στους πληγέντες της Θεσσαλίας
Ημερίδα Advanced Coronary Therapies (ACT) 2024
Η ηλεκτρονική διαδικασία κράτησης ραντεβού για αιματολογική εξέταση σε δημόσιες δομές