Η χρήση κινητού τηλεφώνου μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην ποιότητα του σπέρματος. Όσο πιο συχνά ένας άνδρας τηλεφωνεί, γράφει μηνύματα ή σερφάρει στο διαδίκτυο, τόσο χαμηλότερη είναι η ποιότητα του σπέρματός του, δείχνει μια νέα ελβετική μελέτη.

Οι άνδρες που χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο περισσότερες από 20 φορές την ημέρα έχουν περίπου ένα πέμπτο λιγότερο σπέρμα ανά χιλιοστόλιτρο εκσπερμάτισης από τους άνδρες που πιάνουν το κινητό τους τηλέφωνο το πολύ πέντε φορές την ημέρα. Αυτό μειώνει έμμεσα τη γονιμότητα.

Ωστόσο, η μεγάλη χρήση κινητού τηλεφώνου δεν είχε καμία επίδραση στην κινητικότητα και τη μορφολογία του σπέρματος, όπως έδειξε η μελέτη που δημοσιεύθηκε την χθεςστο περιοδικό "Fertility and Sterility". Ερευνητές από το Ελβετικό Ινστιτούτο Τροπικής και Δημόσιας Υγείας (Swiss TPH) και το Πανεπιστήμιο της Γενεύης (Unige) ανέλυσαν το σπέρμα 2.886 ανδρών ηλικίας 18 έως 22 ετών, οι οποίοι στρατολογήθηκαν μεταξύ 2005 και 2018 κατά τη διάρκεια στρατιωτικών υγειονομικών εξετάσεων, σύμφωνα με τα δύο ιδρύματα.

Στους νεαρούς άνδρες δόθηκε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις συνήθειες του τρόπου ζωής τους, την κατάσταση της υγείας τους και πόσο συχνά χρησιμοποιούσαν τα κινητά τους τηλέφωνα. Ερωτήθηκαν επίσης πού τοποθετούσαν τη συσκευή τους όταν δεν τη χρησιμοποιούσαν.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μελέτη στον κόσμο επί του θέματος, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Keystone-SDA ο συν-συγγραφέας της μελέτης Martin Röösli του ελβετικού TPH.

"Το ζήτημα δεν είχε ληφθεί σοβαρά υπόψη στην επιστήμη μέχρι τώρα", δήλωσε ο Röösli. Ωστόσο, τα δεδομένα στα οποία βασίστηκε η νέα μελέτη είχαν επίσης αρχικά συλλεχθεί για μια διαφορετική αξιολόγηση. Ως εκ τούτου, η μελέτη θα πρέπει να εκληφθεί ως ένα πρώτο βήμα, ανέφερε ο Röösli. Προκειμένου να γίνουν πιο αξιόπιστες δηλώσεις, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Unige και του ελβετικού TPH, η ανάλυση των δεδομένων έδειξε επίσης ότι η τοποθεσία του τηλεφώνου δεν σχετίζεται με φτωχότερο αριθμό σπερματοζωαρίων. Ωστόσο, ο αριθμός των ατόμων που δήλωσαν στη μελέτη ότι δεν έχουν το κινητό τους τηλέφωνο κοντά στο σώμα τους ήταν πολύ μικρός για να γίνουν ασφαλείς ανακοινώσεις σχετικά με αυτό, σύμφωνα με τον Röösli.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η επίδραση της υψηλής χρήσης κινητού τηλεφώνου μειώθηκε κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης. Οι ερευνητές το εξηγούν αυτό με τη μετάβαση της τεχνολογίας μετάδοσης από το 2G στο 3G και αργότερα στο 4G. "Η λήψη των κινητών τηλεφώνων έγινε καλύτερη με την πάροδο του χρόνου, οπότε απαιτείται λιγότερη ακτινοβολία", εξήγησε ο Röösli.

Σύμφωνα με τον Röösli, το αποτέλεσμα αυτό υποδηλώνει ότι η ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα θα μπορούσε να ευθύνεται για την απώλεια της συγκέντρωσης του σπέρματος. "Αλλά θα ήταν επίσης πιθανό για αυτό και άλλοι παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής, να έχουν αλλοιώσει τα αποτελέσματα", δήλωσε ο επιστήμονας.

Το πρόβλημα δεν υπάρχει μόνο στην Ελβετία. Πολυάριθμες μελέτες σε άλλες χώρες έχουν δείξει ότι η ποιότητα του σπέρματος έχει μειωθεί τα τελευταία 50 χρόνια, όπως έγραψαν η Unige και το ελβετικό TPH. Οι ειδικοί θεωρούν ότι το φαινόμενο αυτό οφείλεται σε έναν συνδυασμό περιβαλλοντικών παραγόντων (ενδοκρινικοί διαταράκτες, φυτοφάρμακα, ακτινοβολία) και παραγόντων συμπεριφοράς (διατροφή, αλκοόλ, άγχος, κάπνισμα).

Πηγές:
Fertility and Sterility

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]